sila klik sini

Tuesday, 9 June 2015

JALAN2 SEBELUM COLMAR TROPICALE PART 1

Rabu 10 jun 2015

Assalamulaikum sume....

Semalam akak dan famili dah pon balik dengan selamat...alhamdulillah syukur semua yg dirancang berjalan lancar....syukur sekali lagi bila rumah dan anak2 bulus yg kene tinggal pon berada dalam keadaan yg baik2 saje....memula akak nak cuti dekat2 je, bila sume tempat  pon dah penuh akak ingat dah malas nak pi mana2...kendian duduk lepak dengan cik boss sambil tengok trivago dan kiteorng buat keputusan untuk cuti2 kat sini....cecepat call dan booking bilik...nasib ada....kikiki...kiteorng cuti2 dua hari satu malam je kat sinun dik non...tu pon dah cukup bagos sebab kak long cuti ibarat yg tak cuti, tiap2 hari ada je kelas kalau tak sekolah dia mesti ada kelas dengan cik din....jadi nak set masa tanpa menganggu kelas dia tu susah skit...bincang punye bincang last2 kiteorng dapat gak tarikh yg sesuai untuk percutian singkat ni.... ;)


Sepatutnye kiteorng pergi cuti hari isnin lepas tapi cik boss ajak jalan2 dulu ke keyel hari ahad petang...dia cakap nnti pepagi isnin kite gerak slow2 dari rumah kak ngah akak je tak payah nak mengegas dari melaka kekdahnye....ayuhhhh silakan pak!!! lagi akak suke dik non....hehehe....lepas kak long abis kelas tengahari tu kiteorng pon gerak meninggalkan melaka....bole hujan ribut petir pulak hari ahad tu dari subuh lagi....bawak kereta slow2 sampai pertengahan jalan kat area nilai kan main cantik lagi cuaca panas berdenting.....nak dekat sampai keyel dah buntu tak tau mana nak pegi....last2 cik boss ajak pi the curve... laju2 akak sokong sebab bole la makan dip n dip kat situ....terus goyang zumba dalam hati....hahahaha

Akak ingat nak terus je makan kat dip n dip tapi cik boss takmo sebab dia lapo nasik katenye...masuk restoren  ayam penyet ni dulu...kedai ni bebetol sebelah dip n dip je benonye...muka tengah lapo....hahaha....akak dgn kak long makan ayam penyet, cik boss amik pecal lele...pastu abang ngah pi order "iga hotplate" akak dah suspen time tu...ape kah binatangnye "iga" tu???? Sekali sampai rupenye daging rusuk lembu di panggang....sedappppp pulak tu....hahaha...lembut je dagingnye cukup dengan sume rase rempah....sori gambo tak sempat nak snap lapo sesangat mase ni benonye...kikiki...akak pulak pi mintak sambal extra pedas...sekali amik ko tebal je mulut lepas makan...abang ngah lagi klaka...memula dia belagak cakap tak pedas sekali dia rase sambal akak terus tonyoh ais kat mulut....kahkahkah....padan muka jahat sangat mulut tu.... ;p ;p ;p

Lepas je makan ayam penyet laju2 masuk restoren sebelah....mana la tak bolat2 badan memasing...kalau pasal makan laju je langkah korang ye....eh!!! termasuk akak gak....hehehe...dah pesan siap2 takmo order banyak2 sebab baru je lepas makan berat....air pon takmo order yg manis minum air mineral sudah....hadoiiiiyaiii....tak bole tenun lama2 gambo ni rase cam  nak jilat screen laptop.... =____=


Sedap sangat ni makan sambil lelap mata....kenapa la dip n dip ni takde cawangan kat melaka...akak anak beranak memang pengemar coklat....kalau pegi langkawi memang coklat je yg kiteorng tuju pastu makan cam orng tak sedo diri kat sana, nnti time nak balik beli lagi untuk bawak balik....langsung takde sesalan bab2 coklat ni....kikiki....sesekali je pon bukan selalu kannnn....

Menikmati sangat muka memasing....cik boss je order air kopi sebab dia memang degil takmo dengo cakap akak....akak jeling je dia mase ni tapi ko henggat dia nak heran...pi lantak la ai nak minum kopi gak!!!   biase dia ni babab baru tau....hahahaha...tak bole bayang dah tua2 camni kene bantai ;p
Lepas makan ni ronda2 kat the curve berkenan baju kat sana jadi beli la sikit buat baju raya, yg akak pulak singah butik aidijuma dan dapat le rembat seketul dua tudung kat situ....jadi la jangan tidak katenye...pastu terus checkin hotel jamalia (rumah kak ngah akak le tu) dan tido sana semalam.

Bangun pagi tu kat rumah kak ngah mcm2 menu bekpes yg dah terhidang...kalau duduk rumah kak ngah memang camtu...makan...makan...makan...perut tak sempat lapo punye...sume yg kak ngah masak sedap2 pulak tu....akak makan bubur nasi je pagi tu, ada roti canai, nasi lemak dan kuih muih gak....lepas dah hai2 bye2 dengan kak ngah dan cucu kiteorng pon gerak tapi masih tak gak terus pegi colmar dik non....hahaha...banyak beno persingahan cuti2 kali ni....

Singah sini pulak....terkejut akak bila cik boss bawak datang sini patut la nampak dia diskas2 dengan anak buah akak malam sebelom tu rupenye tengah bincang arah jalan nak tuju sini....kedai ni kat chowkit tapi jangan tanye jalan hape pon akak tak tau...kedai pemborong segala gebo dan sarung tilam bantal....bole tahan murah2 gak kalau nak banding kat kedai biase tu...ntah2 diorng pon beli borong kat sini pastu jual mahal2....dapat la rembat gebo untuk raya nanti....keluar dari situ baru la kiteorng tuju colmar tropicale kat bentong pahang sana nun.....




ok la bobbye...sambung cerita kat colmar dalam n3 lepas ni ye.....



6 comments:

  1. asalamualaikum kak..wah cuti2 malaysia :-))

    ** kak ..coklat tu kek coklat ke atau puding ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumsalam...saje bawak bebudak ni sian kebosanan duk rumah dik....yg leper 4 segi tu crape cam lempeng gak la pastu curah dgn coklat yg dalam mangkuk tu ada aiskrim dgn cripy rice curah coklat gak....bole buat sendiri kat rumah yan guna coklat masakan

      Delete
  2. Menggoda sungguh makanan tu. Banyak singgah tempat time jenjalan mmg best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap SB sapa peminat coklat memang best pi tempat tu....saya ni cik boss yg rajin membawak berjalan saya ikut je dengan senang hati...jenjalan mesti la best :)

      Delete
  3. Replies
    1. yummyyyy sungguh la dik makan sini....tapi sapa tak suka coklat baik jgn masuk sebab sini sume makanan yg berasaskan coklat sesaje....

      Delete