sila klik sini

Thursday, 14 May 2015

JOM KEMAS KEMAS RUMAH

Assalamulaikum dunia....


Nampak benau akak dah ketandusan idea nak menulis....kikiki....tapi hari ni badan rasa lebih ringan..mood kemas2 rumah pon datang tanpa diundang....tapi setakat sapu2 dan lap2 jelah dan petang nnti ingat nak mengemop pulak....hari ni akak masak sup kentang telo,sambal udang dan ayam goreng...sori gambo takde akak tak snap...sejak 5 hari lalu akak dah mula mencatu pemakanan akak, tak tahu la sampai bila bole pertahan...akan cuba bertahan selagi mampu, bukan la akak tak makan langsung...cuma kurangkan je sedikit...contohh!!! selalu akak makan 2 cawan nasik...sekarang akak hanya makan 1 cawan nasik, pastu malam langsung akak tak sentuh nasik...banyakkan makan sayo dan buah, kalau makan biskut pon akak makan yg tawar je dah tak makan cokis bagai dan air akak banyakkan minum air kosong je cuma pagi akak minum meneral coffee secawan, alhamdulillah sejak minum mineral coffee ni perut akak tak cepat lapar.....tak lama lagi bulan rahmadhan akan menjelma.....yabedabeduuuu!!!! suka3x :)


 Sapu2 dan lap2 yg mana perlu je bukan kemas yg teruk2 pon...hehehe....pintu kayu putih kat hujung ruang tamu tu memang jarang sangat di buka, selalu kiteorng guna pintu sliding door yg betol2 bertentang dengan sofa antik kaler coklat akak ni hah....ni sofa pertama yg akak beli mase memula pindah masuk rumah ni dulu...tak beli set cuma amik yg 3 seater je...takde jenama pon tapi seribu gak dulu cik boss membayo....sangat berbaloi sebab sampai sekarang masih gebu gebas lagi sofa akak ni sampaikan ada sedara nak beli tapi akak tolak mentah2...akak rase kalau nak beli sekarang jangan harap nak dapat harge camtu lagi....tahun ni pon macam tahun yg lepas2 gak, akak langsung tak terpikir nak menambah ape2 pon dalam rumah ni...yg ada ni pon macam nak di letgo je tapi ku sayang pulokkk...kikiki....sebab akak suka rumah yg lapang dan luas...senang nak bersihkan...pasal tu sume perabut akak santakkan ke dinding....rindu dengan suasana rumah mase bebaru pindah dulu lapang jeeee....pastu akak yg gatal pi tambah tu...pi tambah ni...yg murah2 je dik non, orng pompuan biase la tak sedo diri kekadang bab2 menghias ni, last2 tak sedo dah penuh rumah cam kapal karam....nasib karam singh walia tak nampak kalau tak mesti di pantunnye akak.....kuang3x

                                               (gombo pinjam dari blog cap ayam)


 Dah lama akak carik bunga rose kaler kuning camni...sejak dari raya taun lepas kalau tak silap...ada je jual tapi paten bunga lain sikit dan kadang2 harge melampau2 mahalnye padahal plastik je pon....akak bukan kedekut tau akak berjimat...(ayat cover line)...hahahaha...mase pegi nilai 3 hari tu saje2 masuk kedai bunga dan terus terkam kat rose kuning ni....belek2 dulu tengok harga...sekali rm 34 hengget setangkai dik non....menci mahal sangat....laju2 akak pi tengok bunga lain...tapi mata jeling2 gak kat bunga kuning ni, sebelom balik pi jenggah lagi sentuh2 ambik berkat kekdahnye dan tetiba budak salesgirl tu kabo yg bunga tu ada diskaun 50% ....nape tak tulis kat sini??? rupe2 nye dah ada tulis kat sesetengah tangkai bunga...pulakkkkk!!!   tulis beso2 kat situ terus kan senang...laju2 beli 2 tangkai , jadi la nnti kalau dah gubah akak masuk gambo kat sini ye....gubahan untuk raya ni....hehehe
 Ni ha lepas diskaun 50% jadi la rm17 hengget setangkai....alhamdulillah nampaknye ada la jambangan bunga baru raya tahun ni kalau tak merasa la pakai bunga 4 tahun lepas punye...cantik lagi bunga akak tu cuma berabuk je sikit2...




Dan n3 akak ni di sudahi dengan gambo akak dok berjimba2 dengan famili akak hujung minggu yg lalu....hehehe....akak dah pandai dah pakai shawl sendiri, kak long dah tak payah dok tolong dah....kikiki...lilit2 yg senang jelah kalau cam pesen bebudak sekarang tu idak le akak pandai...cik boss pon kata ok siap nak belikan lagi shawl untuk akak....kikiki...nnti bebila keluar akak tuntut...hehehe




ok la bobbyeee dik non...jumpe dilain n3

8 comments:

  1. Kalau bab membeli menghias nombor satu ye Linda. Tahu-tahu penuh satu rumah:)
    Bunga plastik yg bagusnya boleh dicuci. Kalau tengok pun nampak macam real cuma tak bau. Kalau nak bau spray dgn bau ros aje Linda haha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki...saya memang minat deco2 ni kak tapi tu la yg biase2 jelah dan rumah saya wajib ada bunga hiasan,selain cantik,jimat dan yg penting tahan lama bertahun2 pakai pon tak rosak...hehehe...bagos gak cadangan akak tu sembur je dgn pewangi rose mesti lagi meriah bunga saya nnti....hehehe

      Delete
  2. cantiknya rumah, Mal..mmg kalau bab mengemas rumah,kena ada angin R yang besar melanda,baru dapat buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih SB rumah saya ni biase2 je...hehehe....betol2 kalau R tu datang macam2 dok berangan nak buat tapi selalu tu M sesaje....hahaha

      Delete
  3. wah nak diet ya linda...siap catu pemakanan...setahu kakak seperti yang kawan kakak bagitau mineral kopi tu kalau minum tak rasa lapar...last2 kakak pun kena order juga ni..hihii.
    cantek rumah linda nampak kemas...linda mesti rajin mengemas dan menghias ni kalau tak masa kan tak tertahan tengok bunga kuning tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cam sedih je nak panggil diet sebab saya makan gak cuma kurangkan jelah...hehehe...rase lapo tu tetap ada cuma kurang la sikit tak mcm selalu yg asyik lapo sesaje....alhamdulillah terima kasih kak ...rumah kampong je dan saya ni memang suka mendeko2 dan antara warne feberet saya kuning...

      Delete
  4. alah kak lin..yan MMMMMM nak kemas...

    kak lin tolong kemaskan boleh tak :-P

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole2 nnti yan upah tau masakkan sedap2 untuk akak... tapi kene tunggu akak RRRR la sebab akak pon selalu MMMM sama cam yan...hahahaha...camno tu??? =)

      Delete