sila klik sini

Sunday, 17 May 2015

DIY HADIAH HARI GURU (my teacher sweet like candy)

Assalamualaikum dunia.....

Selamat hari guru pada semua guru2 diseluruh dunia!!!!

Hari ni akak try diy hadiah hari guru untuk anak2 akak...sebab kalau nak beli pengsan kejap....hahahaha....masing2 nak 12 hadiah seorang...try kalikan dengan dua??? dua puluh empat ye!!! bukan empat tau tapi dua puluh empat....tapi betol gak takan nak kasi pilih2 sume pon guru yg berpenat lelah mengajar setiap hari.Setelah 3 hari berfikir tetiba semalam akak dapat ilham nak buat camni....hehehe....dengan tema....my teacher sweet like candy....maka tercipta la hadiah yg serba kekurangan ini....harap2 cikgu2 kak long dan abang ngah suka dengan hadiah comel dari diorang ni.....

 Petang semalam ajak cik boss pegi pasaraya cowboy....memula akak bekenan dengan botol kaca bulat memanjang....dah berkenan sangat dah tapi sayang tak bole beli ikut anggaran yg akak nak, kene beli sekotak terus yg dalamnye ada 35 biji....dah banyak lebih nnti membazir pulak....kencel...last2 kak long berkenan bekas yg ni...cantik gak dalam satu plastik tu ada 25 ketul,sedang elok la tu....dah settle hal kotak terus mencari coklat dan gula2 kat situ gak....hehehe...alhamdulillah sume dah ada...
 Balik2 je terus buat ...tu akak tengah masukkan kertas hiasan yg kaler putih kat bahagian bawah kotak...tengok izara tu sebuk la dok mengacau....

 Kemudian terus masukkan gula2 dan coklat dalam tu....masuk campor2 je tapi dalam jumlah yg sama baru la adil gituuuu....hehehe

 Dah masuk sume tutup rapat2 takut sementara nak tunggu esok bersemut pulak bekas ni....sian nanti cikgu dapat coklat bersemut.... :p



Akak potong kertas kaler bentuk love kemudian kak long tulis ucapan selamat hari guru dan seterusnye tampal kat atas penutup kotak tu....dah siap!!! memula akak nak tambah reben kat situ tapi kak long tak kasi "dia cakap nampak sarat sangat" sukahati ibu tak pakse pon.....akak dengan kak long je buat ni, si abang ngah dah pegi main bola dengan kawan2 dia dan siap pesan sebelom pegi "suh buat cantik2!!" banyak bunyik mamat poyo ni dah la tak menolong siap bagi arahan pulakkk ko ye!!! siap la malam nnti memang akak pakse dia urut kaki akak....hahahaha...upah dik non dah belanja hadiah untuk cikgu2 dia..... ;p ;p ;p


Selalu cik boss beli je hadiah kat kaison atau kedai rm5....selalu sangat kasi mug atau  bunga dalam kotak plastik tu....mesti banyak gila cikgu dapat benda yg sama esok,jadi tahun ni akak buat  kelainan pada masa yg sama berjimat gak....hehehe....banyak beza tu dik non....kalau beli hadiah yg biase kiteorng beli tu 24 x rm 5 = rm120  (harga tak termasuk kertas pembalut hadiah) tapi akak buat camni sume sekali baru rm60 je....jimatkan dan yg penting sume cikgu pon dapat hadiah comel ni, tak payah nak pilih2 cikgu kesayangan bagai sebab sume pon cikgu kite kene sayang sama rata.....hehehe


Hari ni besday kak long....dah 17 tahun dah anak dara akak ni...ish ish ish...sekejap betol masa berlalu, terasa baru semalam akak terkekok2  mengandungkan dia...maklum la anak sulung mase tu...dia ni anak yg baik tak banyak kisah pon, apa akak masak sume yg sedap, bestfren akak ni, sume kongsi dengan dia....semoga kak long berjaya dunia akhirat, jadi anak solehah pada ibu dan ayah, jadi contoh baik pada adik2 dan jangan nak degil2 sangat tau....ibu sayang kak long sampai bila2....semoga kak long sentiasa dalam lindungan Allah.....ok mata masuk abuk pulokkkk....hehehe

psst!! dulu mase kecik2 akak selalu kelentong kak long yg akak jumpe dia bawah pokok pisang dan yg klakaunye tu dia bole percaya....hahaha....dia tak tahu ibu dia mengalir ayor mata lepas kene belah perut nak keluarkan dia....T_____T



ok la bobbbyeee....jumpe dilain n3







8 comments:

  1. comel..siap ada pemegang..selamat ulang tahun kak long..moga berjaya dunia dan akhirat :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. aminn...terima kasih dik nnti akak sampaikan ke kak long ye....cute je bekas nye yan suka2 seronokkan hari guru....

      Delete
  2. Dah macam goodie bag nak bagi majlis kahwen kekdahnya Linda - Banyak kena buat ye.

    Happy birthday buat kak Long Ana. Betul anak perempuan mudah dijadikan kawan. Kakak ada 3 anak dara semuanya boleh kongsi cerita. Senang kan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminn....terima kasih kak zakie, nnti sy sampaikan ucapan akak pd kak long...anak2 perempuan bila beso memang rapat dgn ibukan kak...kikiki...betol tu kak saya pon ckp dgn kak long camtu...buat 24 bekas je tiap2 taun asyik kasi mug dgn bunga, taun ni kasi candy camni anak2 cikgu bole tumpang makan....hehehe

      Delete
  3. comelnya bekas tu. banyak kena sediakan.. Dah besar anak Mal rupanya ya..selamat hari lahir kak long.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cute je bekasnye buat 24 bekas....terima kasih SB nnti saya sampaikan ucapan ni pada kak long....lagi 7 tahun mungkin dapat menantu saya ni....hehehe

      Delete
  4. kreatif sungguh linda ya...kakak tak terfikir pun nk buat idea ni bila anak bongsu kakak tanya nk bagi cikgu apa haritu....
    selamat hari lahir utk kak long ,...anak ppuan ni memang senang jadi kawan kita ...anak dara kakak yg 2 org ni pun apa saja cerita kongsi dgn kakak....takde rahsia2.

    ReplyDelete
  5. kikiki....takde la kreatif sangat kak yg simple2 aje sambil berjimat gak ni....hahaha...kate nak berjimba cuti skola ni jadi kene la berjimat cermat kekdahnye....hahahaha....terima kasih kak nnti saya sampaikan ucapan ni pada kak long...wah!! akak ada 2 orng best fren mesti lagi meriah...sama la dengan saya kak kiteorng bebas nak cerita ape pon langsung takde rahsia....

    ReplyDelete