sila klik sini

Saturday, 25 April 2015

ENGLISH BREAKFAST DAN HARI PELADANG PENTERNAK DAN NELAYAN KEBANGSAAN 2015 SUNGAI RAMBAI MELAKA.

 Assalamulaikum dunia....

Kikiki...tajuk kan mahen panjang lagi, sebenaunye kalau nak di ikutkan lagi panjang, nasib akak pendekkan...hahaha...baca tajuk je dah semput camne tu?? Akak pergi sungai rambai ni semalam,ntah ape mimpi tetiba cik boss ajak akak pergi ekspo camni dan ntah ape mimpi pulak akak tetibe setuju!!! Pelik sungguh ni, sebab akak memang kureng skit kalau pergi tempat2 orng ramai...tapi bila mengenangkan kalau hari ekspo2 cam gini mesti ada jualan sayur or pokok bunga murah maka laju la akak angguk setuju....


Ni sarapan pagi tadi,kenkonon dah english sangat la ni...padahal...makan pakai tangan je,siap gaul cam makan nasi lagi dik non....hahahaha....nasib takde sambal belacan kalau tak memang akak  gaulkan sekali...kahkahkah


Minah ni lagi melampau pagi2 dah mintak nak makan aiskrim...memula akak buat tak layan pakse dia makn roti....abis roti tu dia gumpal2 sambil merajuk...kecik2 dah pandai protes... hanggin je hati akak...last2 apak dia kasi gak minah ni aiskrim, suka la dia kan ada orng melayan kalau dgn ibu dia memang tak la pagi2 nak makan aiskrim...penat2 mak ko masak english breakfast tau....hehehehe  :p


Kiteorng gerak dari rumah pukul 9.15 pagi tapi berhenti sarapan jap kat bukit rambai pekena roti canai kuah dal.Dah kenyang terus gi tempat ni,jauh gak dari rumah hampir sejam berkereta gak...ni khemah yg pertama kiteorng terjah....cik boss kan main suka lagi bila nampak gerai dodol ni...selera orng tua camtu la kan...kahkahkah...mati la kalau cik boss baca T___T  padahal semlam akak pon kan main lagi makan dodol ni dik non.... :p :p :p

Gerai bunga dari daun pokok getah...gubahan yg atas sekali tu 200 hengget lebih kalau tak silap...cantik nye bila dah jadi bunga langsung tak nampak daun getah dah...tapi mahal akak jeling je yg mampu.

Singah sini belikan utk kak long dgn abang ngah koko minda ni, harga sekotak 25 hengget dan percuma 2 peket lagi....


Cik boss beli minyak aromaterapi serai wangi ni untuk letak dalam toilet kat pejabat dia...bila bau serai wangi ni teringat tanah aina farrah soraya kat bentong pahang yg penah akak pegi tahun lepas...best tempat tu

Madu tualang dan bermacam2 jenis madu yg akak tak pernah dengau sebelom ni....tak beli pon just tengok2 je

Mesin mengoreng kuih goyang or kuih ros yg amat boombastic...sesuai untuk yg nak berniaga la kan...kalau akak mintak cik boss belikan pastu buatnye setahun sekali time raye memang tak la...memang kene hayun je dgn cik boss....kikiki...ini je gambo yg akak sempat snap,orng rami gak semalam pastu kak long tak ikut dia pegi rombongan ke pwtc ada pesta buku kat sana...jadi paham2 jelah bila fotografer akak  takde jadi gambo agak dintis disini....memacam gak semlam yg kiteorng borong penuh gak la tangan...akak beli ubat bunuh lipas dari bahan organik,sayur mayur yg murah dan segar,buah jambu madu yg 3 bungkus baru 10 hengget je dan macam2 lagi yg akak dah terlupe....ape2 pon semlam memang best la walau baju lencun dgn peluh tapi sangat berbaloi2.Lepas penat beronda kat situ laju2 masuk kete buka aircon....fuhhh!!!! legaaaa.....



Hari ni sape nak pegi masih sempat lagi ekspo dibuka sampai ke petang...jadi moh ke Hari Peladang Penternak dan Nelayan peringkat kebangsaan di RnR Sungai Rambai melaka.....




bobbyeeee.....jumpe dilain n3

8 comments:

  1. Lawaklah linda ni,nk mkn english breakfast dgn sambal belacan...
    Wah,bestnya murah2, patutlah borong sakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki...gurau2 je kak tapi kalau makan pon tak salah pedas2 lagi best...byk memborong sayo je kak seikat rm1 je cili padi pon cantik2 sy beli 4 longgok baru rm4 je...geram mcm sume nak beli tapi takut tak tahan simpan lama2

      Delete
  2. asalamualaikum...wat apa aje kak lin ptg2 ari nie ?

    wah banyak juga hasil tangkapan kat ekspo tu :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam yan...semalam petang akak menyongket ke jusco je sebab nak buat spek mata baru untk kak long yg abang ngah pulak nak mencarik buku latihan sains....bole tahan gak akak mengangkut mase kat ekspo tu sebab sume murah2 yan tapi ada gak yg mahal2 yg tu akak jeling je...kikiki

      Delete
  3. Sesekali layan english style apa salahnya. Tukar menu aje tapi hati dah jiwa rasa tetap bangs kita juga kan Linda hihi..

    Mesin buat bunga goyang tu kalau ada kat rumah boleh buat business Linda. Apa lagi nak raya ni memang bagus:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu kak,makanan je omputeh yg tukang makan tu tetap melayu jati...kikiki...mesin tu kan main beso godang kak harge pon gayat menengoknye ribu riban yg nak berniaga sesuai sangat la tu.....

      Delete
  4. saya suka pergi ekspo macam ni sebab banyak produk IKS
    jauh plak sg rambai tu kalau tak bleh p hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol dik kebanyakkan nye memang produk IKS yg dok berjual...sambul membeli kite bagi sokongan pada peniaga kecil camni pastu harga pon murah2 je

      Delete