sila klik sini

Wednesday, 1 April 2015

BUKAN NIAT UNTUK TIDAK BERSYUKUR !!!

Assalamualaikum dunia.....

Tajuk bukan main lagi....kikiki...yelah nak bagitau awal2 akak buat n3 ni bukan sebab akak tak tahu bersyukur,hanya Allah je yg tahu bagaimana akak mengangkat kedua2 tangan mensyukuri segala nikmat dan rahmat pada akak dan keluarga....tapiiiii...selagi akak bernama manusia mana kan pernah hati ni nak berasa puas....perkara ni jugak kadang kala buat akak jadi stress memanjang......
Apa yg akak dok merapu ni???




Akak dok merapu pasal ni dik non....rumah.... pasal rumah akak ye bukan rumah orng lain....ya Allah bole pitam kalau akak pikir pasal hal ni.Rumah akak ni biase2 je,yelah rumah orng kampong kekdahnye tapi fefiling nak deco stail inggeris kenkonon...ni akak tunjuk bahagian yg kemas je tau,yg seminggu sekali akak jejak untuk menyapu atau buang sawang labah2...yeerrr!!! kawasan ni memang jarang2  di lawati sampaikan labah2 pon bermaharajalela buat sawang kat tempat ni....ceruk2 lain akak tak share gambo  kang korang mimpi ngeri pulak nnti....rumah akak ni bole dikatakan agak beso gak la....tu bagi akak tau, yg dulu2 duduk rumah teres tiga bilik dengan 1 bilik ayor kene share ramai2...jadi kalau korang yg memang lahir2 je dah duduk rumah beso gudang dengan 10 bilik tido dan 5 bilik air please  jgn cepat sangat nak kondem akak ye....kalau ikutkan dulu mase baru nak lukis plan rumah akak memang mintak nak buat rumah satu tingkat je,pasal akak ni ada penyakit asma atau pon lelah yg kronik....sepanjang hidup memang tak pernah la duduk rumah 2 tinggkat, kalau ada pon time akak pi berjalan rumah kak ngah akak kat kolumpo sana nun, tu pon duduk sekejap2 je kan.Sampai bertekak dengan cik boss jugak la bila akak dan dia berbincang pasal rumah ni....cik boss ni dia ada satu prinsip "kalau nak buat bior sekali harung " dia malas nak buat terkincit2 ni...kahkahkah....keji je sebut camtu =P
Dalam hati akak pulak mase tu sungguh berharap jika dapat 'rumah satu tinggat yg sederhana besar' bagi akak cukup kalau ada ruang tamu,ruang makan,bilik tido dan dapo....akhirnya akak tewas gak dik non dengan segala janji manis yg cik boss taburkan....ibarat menanam tebu ditepi bibir....ibarat abis madu sepah dibuang....ibarat melukut ditepian gantang....sebab hujung-hujung akak gak yg tertonggeng2 tertunduk2 mengemas dan membersih sorang2  T__________T
Yerr!!! akak tau akak suri rumah jadi memang tu antara tugas2 yg akak perlu buat,tapiii kalau dah hari2 ko mengadap benda yg same je ko rase???? contoh kalau ko keje juru taip dan boss ko suruh ko taip surat yg sama selama 10 taun!!! tak muntah hijau ko kat situ????  =P
Lagi satu yg buat akak sentiasa stress ialah "akak ni suka rumah yg bersih dan kemas tapi pada masa yg sama akak jugak seorng yg pemalas " kahkahkah.....biase la kemas rumah ni pon ikut mood gak kadang kalau angin rajin datang pagi2 lagi akak dah pikul penyapu tawaf satu rumah....tapi bila malas tu akak cuma mampu scan abuk dengan mata je dik non pastu akak tengok televisen....hahaha....cik boss bab2 kemas rumah ni memang dia cukup berat nak buat....dia sanggup upah indon datang kemas ikut jam tu....tapi akak pulak rase tak selesa sebab pekerja indon tu sume yg jantan,lagi satu akak rase diri cam tak berguna pulak sampaikan kemas rumah pon nak pakai tenaga luar,kalau akak berkerja tu takpe la jugak sebab balik dah penat mana sempat nak kemas rumahkan,tu bole la dimaafkan, ni akak duk rumah je sepanjang hari takan kemas rumah pon tak bole buatkan? Tapi bila akak sebut duduk rumah sepanjang hari tu bukan la bermaksud akak duduk je tak buat ape2 ye....basuh baju.sidai baju,memasak,basuh pinggan mangkuk,kemas segala ruang yg ada yg kadang2 akak pon pelik camne bole tiap2 hari asyik bersepah je.... T_____T dan yg membuatkan akak bertambah stress bila mana duduk rumah dua tingkat ni akak kene double kemas iaitu tinggkat bawah dan atas dan yg buat akak double stress lagi sekali bila tingkat atas dan bawah same je sepah nyeeee  T_____T nangis lagi...ishhh!! mengadanye akak duk mengadu kat sini....takpe kan dik non sesekali nak release tension,lepaskan ape yg terbuku dihati kekdahnye...kikiki...ringgan skit kepala akak lepas ni =)
Ntah kenapa sejak dua menjak ni akak jadi mengada2 skit lagi2 lepas beranak ni lagi badan akak ni anje2 sangat,buat keje sikit penatnye kalah orang keje kontrak dik non,akak rase akak terpakse salahkan hormon kali ni...hahaha....abis tu takan nak salahkan pak maun belakang rumah pulakk!!!
ke akak ni dah makin tua jadi tenaga pon tak macam dulu2?? mungkin la kot dah nak masuk ambang 40an ni kira tua la jugak kan.....tapi kalau baru nak masuk 40an dah rupa gini penatnye,cuba bayangkan kalau umur akak 50an atau 60an nnti...mungkin waktu tu akak manyapu sambil merangkak agaknye....kahkahkah....tak lawak tapi terpakse gelak gak untuk sedapkan hati .... cik boss tu bukan la tak menolong langsung,tapi tahu2 yelah kalau orng lelaki buat keje....sume ambil mudah dik non asal bole kekdahnye....nak tengok cik boss basuh pinggan kat singki pon time akak sentap dengan dia jew dik non....hahaha...tetibe dia jadi sedikit rajin...hahaha...misteri sangat....  :p :p :p






Dan ini reaksi akak bila tetibe ternampak cik boss basuh pinggan atau penyapu lantai......kahkahkah



sori terpakse membebel kat sini,panjang pulak tu...kalau korang tak kisah nnti akak membebel lagi ye....hahaha...bobbye traluluuu










6 comments:

  1. dalam stress boleh buat lawak juga linda ni ya...kelakar pulak kakak baca .
    rumah kakak ni lagilah walau sentiasa tertutup ,habuk ada aja masuk ,lagilah dekat dgn kilang...penat menyapu hari2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...jika tulisan saya buat akak terhibur, mulai hari ni kite wartakan habuk sebagai musuh utama kaum wanita...hahaha...rumah saya yg takde kilang ni pon habuk bersepah ape lagi rumah akak yg dekat dengan kilang,kompom penat akak duk menyapu tiap2 hari...akak sabau banyak2 ye jgn merojan mcm saya ni.... =)

      Delete
  2. asalamualaikum selamat petang...ni tangis dalam tawa ke :-)) .... mengemas jatuh no 8 dalam senarai yan....walaupun tinggal berdua tetap berabuk rumah...lbh2 lagi taik cicak yang besau besau belaka....yan mengemas rumag ikut mood...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam n salam sore yan....meh hi5 akak skit sebab sebab akak berkemas jatuh nombor 8 gak pastu rumah akak pon bersepah dengan cicak2 yg berkelakuan tak senonoh dengan membuang merata2...citpodahhh!!! takde sivik punye cicak kompom tak sekolah tu....kahkahkah

      Delete
  3. Dulu nak rumah besar dah dapat yg besar letih pulak nak mengemas ye Linda. Agak-agak letih sangat sekarang ni boleh cari part-time maid. Seminggu sekali panggil bantu ok juga tu Linda. Taklah keletihan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. say dari dulu memang dah niat nak rumah sederhana beso dan yg penting 1 tingkat sebab saya malas nak naik turun tangga tapi dah orng tu nak jugak buat 2 tingkat,saya ni apekan daya bersyukur jelah...kat tempat saya ni susah kak nak carik pekerja perempuan yg ada pon sume lelaki indon....

      Delete