sila klik sini

Thursday, 23 April 2015

BUAH TIN @ FIGS (BUAH DARI SYURGA)

Assakamualaikum dunia....


Hari ni n3 ringan je...kalau ikutkan hati nak je akak meroyan pasal ekonomi negara yg semakin meruncing sekarang ni...(mcm la pandai sgt akak ni dik non) tapi akak tak suka bila blog akak ni nnti dah nampak cam blog politik pulak...kang tercakap lelebih ada yg terasa hati....kalau bole akak takmo sakitkan hati sape2 pon KECUALI Ahmad maslan....hahahaha...Ahmad maslan mike berhati2 ye ramai yg tengah dok memerhati tu termasuk teman ni hah!!!....kikiki...ok cukup2 la akak dok meraban hari ni... pestime akak tengok buah tin fresh ni kat dalam fesbuk, menjakun akak,pastu tertelan2 ailio membayangkan keenakan rase buah tin ni.Kalau yg kering tu memang akak selalu makan,banyak kedai ada jual tapi yg fresh ni susah gak nak mencarik nye....kalau kat melaka ni bole kate sume tempat akak terjah tapi tak penahnye yg jumpe,akak tak pernah putus asa,kalau naik kl pon akak rajin terjah tempat buah buahan ni...tapi kalau dah memang belom rezeki time tu, akak selalu pulang dengan hampa.....


Baru2 ni time sambut besday abang ngah kat KLIA2 tetiba akak tergerak hati nak menjenguk dalam supermarket jaya grocer....melilau mata akak mencarik siap bedebo2 lagi...kikiki....tetibe...ya Allah !!! mcm nak menjerit akak kat situ bila nampak tulisan kat box ni....syukur alhamdulillah memang dah rezeki akak hari tu akhirnya dapat jugak akak rase buah tin atau selalu disebut "buah dari syurga" ni....happynye akak time tu tuhan je yg tau...mcm baru beli gelang emas dik non....kahkahkah
Tak sempat balik rumah ye, dalam kete gak akak dah bedal sebiji....mengidam kalah orng mengandung akak ni dik non....ke akak memang tengah mengandung sekarang ni???? kahkahkah...takde la akak tengah kibau bendera benaunye.....mood jadi swings 360 darjah  T______T




Ni la rupe buah tin kat belah dalam,rase dia susah akak nak hurai...manis2 lemak kot pastu bila kite kunyah ada biji2 kecil yg bau mcm isi kelapa....ishhh!! susah la nak cakap kang kalau korang mkn rase lain abis la korang cop akak kaki kelentong....makan dgn kulit2 sekali tau,kulit buah tin ni lembut dan saiz pon kecik je.....




Alhamdulillah....dapat gak akak merase,ok lepas ni buah ape pulak ek ???....hahaha...hanggin je cik boss bila akak cakap camtu dengan dia,dah malas agaknye dia nak melayan akak ......ok la bobbyeee jumpe dilain n3



8 comments:

  1. Sekarang ni buah tin memang dah banyak boleh dibeli di negara kita. Kalau balik umrah ke haji biasa kita org beli di sana baaaaayak yg keringlah tapi Linda.

    Kakak pernah konon nak tanam sekali tengok harga anak pokoknya beratus. Bimbang tak hidup tak beli. Masa tu Hari Mahabbah IKIM fm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kak btol tu sy pon penah skodeng anak pokok buah tin kat fesbuk sume yg ratus2 hargenye...bimbang tanam 5 hari pastu pokok tu kojol tak ke rugi...nangis guling2 pastu...hahaha

      Delete
  2. asalamualaikum kak...yan tak pernah rasa lagi buah tin segar..baru pertama kali tengok rupa sebenar buah tin nie...

    wah dah 2 ari akak angin hal politik ni..sapalah kita nie kak oi...silap2 cakap nanti kena tangkap pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalalikumsalam....insha Allah nnti ada la rezeki yan..bila dan dimana hanya Allah je yg tau, mcm akak ni dari tahun lepas mencarik baru2 ni je yg dapat...syukuralhamdulillah...hehehe...politik remeh bole la yan nak sembang lebih2 pon akak bukan tau sgt... =)

      Delete
  3. ialah mengalahkan orang mengidam linda ni ya...begitu bersungguh2 nak makan buah tin segar...alhamdulilah dah dapat pun
    pasal isu2 skg ni takut sebenornya kakak ni apatah lagi keadaan ekonomi skg memeritkan ...anak2 kakak semua masih belajar agak tergugat juga ekonomi kami..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki...sy memang camtu kak kalau mengidam kalah orng mengandung nasib mase gandung tak teringgin mknan yg pelik2...sume yg terkesan kak dek kemerosotan ekonomi sekng ni cuma pak2 menteri dan sekutu je yg tak terjejas...sape la kite ni kak mentimun dgn durian kekdahnye digolek luka mengolek pon luka T___T

      Delete
  4. Kita tak pernah rasa yg fresh tu lg.. Haruzzz pg jaya grocer laju2 hahha.. Tetiba teringin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. baik ko terjah cepat lela mintak2 ada la rezeki ko dik,cam akak gak dulu sebelom dapat asyik meleleh je ailio kalau nampak gambo buah tin...hahaha

      Delete