sila klik sini

Monday, 27 April 2015

ASYIK NIPON JE !!! ( DALAM EDISI BALAS DENDAM )

Assalamulaikum dunia.....

N3 ringan hari ni...saje nak borak2 kisah time nyongket  petang ahad hari tu....tak pegi mana2 pon dik non hanya ke jusco saje,tu pon sebab nak buat spek mata baru untuk kak long dan cari sikit buku latihan untuk abang ngah....pagi tu kan kenkonon dah makan sarapan berat yg cam omputeh tu...kikiki...jadi tengahari tu cik boss cakap tak payah la masak,moh makan di jusco saje....akak pon ok je...lagi aku suka...hahaha...laju2 simpan ikan dalam lemari ais.Jadi lepas zohor keluar la akak anak beranak menuju ke jusco....sampai je jusco akak dah menconggak2 mana nak makan....sekali lajuuuu je bebudak ni dgn cik boss masuk kedai makanan nipon ni  T_____T dah buat pakatan awal2 rupenye...akak je yg tak tau....terus akak menangis dihujung tangga karen dik non....kahkahkah...tu tipu!!!

Muka sorang2 mcm nak kene lepuk je kan? berlagak je muka tu...akak buat dek je malas aku nak melayan tak jelak2 makan kat sini....makan selalu pon kulit tetap kelabu tak putih cam orng jepon langsung....kuang kuang kuang... :p

 Sampai sekarang  otak akak tak dapat nak hadam camne la tekak diorng ni bole telan ikan mentah camni??? makan sambil lelap2 mata pulak tu....benci ai tau :p :p :p

Sampai2 je mengelupur pi amik sushi dulu...lapo sangat mase ni,yg sushi ada bijan2 tu akak punye...dalam dia ada timun dgn crab stick....


Melayan izara kopek kacang...kacang ni memang kesukaan akak dgn izara, sedap lemak2 rase dia...abis sepiring ingatkan nak menambah lagi,tapi rase dah sendat sangat perut terus tak jadi....izara tengah makan kacang gaul dengan sushi...hahaha

 Ni set pilihan kak long...name jangan tanye sebab akak tak tau....tu nampak ikan bako berkilat2 atas tu? yg tu ikan yg akak order makan dengan semangkuk nasi...alhamdulillah kenyang sampai malam....saje akak tak order set sebab side dish tu akak tak makan pon,mahalnye kan main yg ni pon sekor ikan dgn semangkuk nasik dah rm 15.80 . Cik boss order cam akak jugak cuma dia amik yg set

 ni bento pilihan abang ngah, ada lauk salmon dan ayam....cantik pulak kotak bento ni kalau pakai harian kat rumah pon bagos ni,longgok masuk nasik lauk semua tak payah nak membasuh pinggan penuh singki.... idea yg bernas akan dipertimbangkan nnti.....hehehe
Minuman wajib kalau ke sini...order yg sejuk 2 botol dan yg panas 1 teko...alhamdulillah cukup2 je air ni bila dikongsi, nasib izara pon ok je minum green tea ni walau pon tawar langsung takde gula...syabas anak ku =)

Lepas makan terus pi kedai spek mata menempah spek baru untuk kak long....power dia dah same tinggi cam akak dah....suka lagi membaca dalam gelap ni la akibatnye....kak long pose dgn spek mata pilihan dia....same je cam yg lama tu...lantak situ

Hehehe...akak sempat berselfie dalam kedai ni sepam....lepas tu akak tinggalkan kak long dgn cik boss lari jap pi kedai buku dgn abang ngah...sebelah je pon tapi nak suruh abang ngah pegi sensorang memang tak la....hahaha...akak ni memang saiko skit asyik fikir yg bukan2 ..


Ni menu semalam....hahahaha...akak balas dendam dik non...geram akak terus laju2 buat laksa, padan muka kak long dgn abang ngah biru2 muka makan laksa sepanjang hari...saje akak buat banyak2 jadi bole makan sampai dinner....hehehe...puas hati masak laksa sendiri ni,bermangkuk2 hirup kuah...buat kuah pekat likat melekat baru best......baki kuah akak dah bekukan simpan untuk anak2 buah balik kampong hujung minggu ni, nnti diorng tinggal beli mee laksa,timun dan salad je dah bole makan dah.....


Makan laksa memang sedap tapi part yg ni akak ada lemah sikit....cam nak tido je semlam mase tengah mengasing isi ikan ni dik non....nasib pegawai cukai (izara) tido kalau tak berapa ekor agaknye yg dia dok cukai....hehehe



Hujung minggu ni semperna cuti hari perkerja akak anak beranak balik pontian...bole la berjimba2 ke johor baharu....dah lama tak perkena ZZ sup tulang...insha Allah panjang umur dan takde aral sampai le akak ke johor minggu depan ni.....bobbyeeee sume...tatatititutu





4 comments:

  1. assalam linda,kakak pun tak boleh telan makanan nipon ni...lagilah ikan mentah tu dah cuba memang tak boleh.Cakap dgn anak kalau ibunya ni ke Jepun kebulur lah jadi nya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol la kak kite ni same je tekak...kikiki...tapi kalau dah sampai jepun pastu perut kebulur saya telan je kot sushi ni tapi yg masaknye la kalau yg mentah saya lagi rela
      berlapar upah seribu pon belum tentu sy makan....

      Delete
  2. asalamualaikum kak....katakan tidak pada sushi...tekak yan tekak sambal belacan :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumalam....hait!!! hait!!! wataro tarak suka sama sushi!!! sushi kirini jadi musuh wataro!!!...hahaha...eh!! terckp jepon dgn ko plak yan....jepon tak jepon yg penting sambal belacan berpisah tiada kite ni kan yan....hehehehe

      Delete