sila klik sini

Tuesday, 24 March 2015

RESEPI CHURROS

Assalamualaikum sume.....

Wah!!! akak bersiaran diawal pagi gituuu....curik2 mase sebelom nak mula bertukang didapo (memasak) n3 ringan hari ni, akak nak share resepi snek kegemaran anak2 akak sekarang ni...bukan anak2 je suka mak apak pon suka jugak, lagi pon senang nak buat dik non nnti bole cuba k.....





Ni festime akak membuat churros...buat gemuk dan pendek2...kikiki...'mengoda la awak ni' :p
mase ni buat satu adunan je sebab telo tinggal sebiji, tak cukup ok! terkulat2 
 terkebil2 akak anak beranak....hahaha...makan dengan coklat cair...rangup diluar lembut didalam....Allah!!! sumpah sedap dik non... :)


ni pulak kali ke dua akak try buat, kali ni buat dua adunan terus...baru puas makan tu pon abang ngah cakap tak cukup... T__T  dah kenapa mamat tu sume nak banyak je pastu bising2 cakap perut boyot...abis dah awak makan tak henti. Kali ni makan dengan coklat putih pulak...kikiki...padahal akak dah tersalah beli benaunye, tapi nak cover punye pasal akak cakap memang nak makan coklat putih....hahaha....lakonan kene real :) 


Akak pakai nozzle bentuk ni..dah memang tu je yg ada kat rumah ni 
jadi hentam la labu yg penting kuih hakak gebus dik non....



Resepi ni kawan akak kasi tapi kalau korang google banyak je resepi churros ni keluar dan semua lebih kurang same je, ialah dah kuih yg samekan kompom bahan pon same. Tapi kali kedua ni akak ada derhaka skit kat resepi sebab kalau ikut sukatan resepi asal nnti adunan jadi sedikit keras dan susah nak bentuk...tiga keping piping bag akak koyak dik non sebab susah benau nak membentuknye... T___T  jadi ni akak kasi resepi yg dah derhaka siap2 tau, alaaaa...bukan derhaka ape pon akak just tambah skit sukatan air jew :p

resepi churros (utk 1 adunan)
1 1/2 cawan   air
1 sudu  gula pasir
1 1/2 cawan   tepung gandum
1 biji telur gred A 
1/2 camca  garam
1 sudu  butter 
1 camca esen vanila

cara - cara :
didihkan air,garam,butter dan gula.tutup api (didihkan dalam periuk yg sederhana besar sebab nnti senang nak mengacau tepung)  masukkan tepung dan kacau cepat2 agar tepung tidak berketul2. 
kemudian masukkan telur yg telah dipukul sedikit bersama esen vanila dan dikacau sebati.

sumber google

masukkan aduanan ke dalam piping bag cam dalam gambo kat atas ni dan bole la digoreng dalam minyak yg panas dgn api sederhana sehingga perang.Paip kan je dalam kuali tu pastu potong dengan pisau panjang mana yg kite nak. Masa mengoreng tu minyak kene banyak skit.
bole dimakan dengan coklat cair atau pon ditabur je dengan gula yg dicampor dengan serbuk kulit kayu manis....kalau cik boss dia suka makan camtu je sebab rase churros ni lemak2 manis gituu...senang je kan nak buat churros ni memula ingat kan cam susah je :p 
Kalau duduk kl macam2 tempat ada jual snek ni, kat melaka susah skit celah bedah mana nak mencarik???  akhirnye sebab nak makan sangat kene gak buat sendiri...pastu terkejut + riak sebab cam senang sangat2 la nak membuatnye....kahkahkah


ok la nnti kalau ada mase try la buat kompom anak2 korang suka..akak ingat petang ni kalau rajin nak buat lagi tapi takmo kasi tau abang ngah sebab kalau tetiba akak malas kang dia mesti pakse2 gak akak suh buat 'janji ditepati ketenyeee'  dia kalau pasal makan jgn nak berjanji2 ye sampai lobang cacing kang dia menuntut....bab ni akak ada seram skit...hahahaha



bobbyeeee traluluuu.....







6 comments:

  1. x pernah but lagi kueh ni...nak cuba bila lapang nanti..macam senang je

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang senang yan...nnti try la buat insha Allah yan mesti suka punye :)

      Delete
    2. memang senang yan...nnti try la buat insha Allah yan mesti suka punye :)

      Delete
  2. Hihi... dah jadi mak-mak kena pandai juga kan Linda kalau dah tercakap nak buat tapi lepas tu tak jadi rasa tak sedap hati pulak. Jadi baik pendam aje. Dah siap buat barulah sua pada anak - mesti happy punyalah:)

    Dekat JB ni kan ada yg jual online. Order nanti dia hantar ke rumah. Tapi tak bolehlah order satu paket. Minimum order 4 paket. Linda bolehlah buat business. Kakak tak pernah lagi buat.

    ReplyDelete
  3. memang btol pon kak petang tu saya tak buat churros ni...kikiki...tapi saya buat lempeng makan dengan kuah asam pedas... cam kelakau pulak kalau saya jual churros,kang goreng2 abis anak saya bedal T____T

    ReplyDelete
  4. baru buat semalam, memang best. rangup di luar, gebu di dalam. cuma takde nozzle star tu, selamba dodol je potong hujung piping bag tu. rupa takde, tapi sedap.

    ReplyDelete