sila klik sini

Friday, 6 March 2015

KISAH NOSTALGIA ZAMAN 50an PART 1 (pantun lucu)

Assalamualaikum sume.....

Tetiba akak dapat idea nak buat n3 pasal ni mase tengah gelak guling2 bila mak akak cerita kisah lama2 time dia anak dara dulu....walau dah berpuluh kali akak dengar, tak penahnye yg jelak...jadi ape salahnye jika akak kongsikan sikit di blog bilis hakak yg sedeh ni dik non... T_______T mana tau ada yg sudi datang baca....

Mak akak dilahirkan pada tahun 1942 time tu nipon baru je menakluk malaya dan berikutan peristiwa tu mak akak sampai sekarang orng2 kampong  panggil mak lang jepon aka makcik pon, padahal nama mak akak zahara. Jangan gila2 nak cari makcik zahara dalam kampong ni kompom sume tak tahu punye...kikikiki...mak akak cakap kisah yg akak nak cerita ni terjadi di awal tahun 50an, masa tu mak akak dah jadi anak dara kecik gituuu...time tu mana la ada televiyen bagai cam sekarang ni, orng paling kaya kat kampong mak akak time tu pon cuma ada radio je dik non, jadi sebagai hiburan selalu gak diadakan pesta joget dan berbalas pantun. Zaman tu agama sangat kurang, sampaikan kalau bertandang kerumah orng pon jarang sekali mereka mengucapkan salam macam sekarang ni....waktu tu kalau anak dara tak pandai berjoget akan digelar kaki bangku jadi oleh kerana takmo digelar camtu mak akak dgn tiga orng sepupu yg lebih tua bersungguh2 ni belajo berjoget, yg menggajonye pon bukan orng lain nenek sedara mak akak sendiri gak...kikiki...selain berjoget, diorng diajar berpantun dan bergurindam jugak. Bila dah selalu berlatih tu maka pandai la diorng ni berjoget,
Satu malam  kat kampong ada pesta jadi berpusu2 la orng2 kampong pegi menengok, mak akak dgn sepupunye tak lepaskan peluang menunjukkan kebolehan masing2 dik non....kahkahkah...akak dah stat gelak time ni.....setelah penat berjoget, biasenye lagu dondang sayang, mak akak dan sepupunye akan berbalas2 pantun dengan anak dara dan anak teruna dari kampong2 sebelah...(time ni la diorng duk usha2 markah kekdahnye...bahahaha)  Tetiba kakak sepupu mak akak bangun ko nak berbalas pantun....kahkahkah...gelak guling2 dulu.....pantun tu berbunyik camni....

                                        KALAU ABANG PERGI KE DARAT
                                        KERETA LEMBU MENARIK DAGING....????

Sampai situ je tetiba dia stop...kahkahkahkah...bole dia terlupe sambungan pantun tu dik non...kahkahakah....ko rase ape terjadi lepas tu ??? abis satu panggung gelak kan dia dik non....dia buat muka sardin duduk je diam2 kat tepi.....sebagai penebus malu, tetiba sepupu mak akak yg sorng lagi dgn lajunye terus bangkit nak menjual pantun dik non....kahkahkah...gelak guling2 lagi, pantun tu bunyik camni....


                                     NAK HUJAN LEBAT LEBAT
                                     BIAR SENANG PUYUH BERLARI
                                     MUKA SIAL MUKA MUSIBAT
                                     MUKA TAK MALU TAK SEDAR DIRI


Tetiba satu dewan senyap sunyi....pastu sume gelak guling2 atas tanah....kahkahkah....abis sume muka dia sebut....paling kesian time nak balik tu abis belakang 2 orng sepupu mak akak ni kene cubit dengan nenek sedara aka cikgu joget diorng....penat2 dia ajau berpantun sampai mase camtu ko punye pantun, buat malu aku jew.....pastu diorng seminggu tak keluar rumah hokey malu punye pasal,angkat air kat perigi pon lepas pukul sembilan malam....mak akak kate pukul sembilan malam time tu same gelap dan sunyi dengan pukul 3 pagi waktu sekarang dan time tu banyak bebenau hantu berkeliaran ko....






lain kali akak cerita kisah2 lucu dan ada gak kisah2 seram...tunggu...bobbyeeee traluluuuu



3 comments:

  1. :-)) Mula2 baca senyum sendiri...tapi part akhir tu meremang bulu roma berdiri...jam dah 1.07 pagi..asalamualaikum..babai jumpa lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki...lawakkan orng dulu2 , tapi btol yan mak akak ckp dulu2 hantu bersepah, mak akak sendiri penah kene sorok dgn hantu tetek dan pernah dijenggah dgn hantu hutan sampaikan dia terkejut jatug sakit...tu nnti akak kongsi dalam n3 ye

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete