sila klik sini

Tuesday, 31 March 2015

KEPERLUAN ATAU KEMAHUAN????

Assalamualaikum sume....

Jom sembang santai dengan akak hari ni....sejak umur dah makin banyak ni akak perasan yg perangai akak pon dah banyak berubah....kuikuikui....kalau dulu akak ni suka sangat ikut perasaan pastu kadang2 degil sungguh.....hahaha...pengakuan jujur ni....akak perasan kalau dulu suka sangat berbelanja ikut hati, pantang ada duit skit kat tangan laju je kepala otak ni merancang tempat nak pi abiskan duit....tapi ikut kemampuan time tu la kan, takde la gila akak ni duit ada sikit sebuk nak beli sofa harge lapan ribu...kahkahkah...tu bukan tabiat tapi tebiat ye dik non, ada beza kat situ ye... :p
Sampai ada satu mase tu termenung gak bila tetiba akak ada banyak benda yg sama kat rumah, mungkin warna or bentuk berbeza tapi dengan fungsi yg sama....tak ke membazir nama nya tu.....
Sejak bila akak berubah, akak sendiri pon kurang pasti...tapi tetiba je cik boss gelar akak ni kedekut.....sentap akak kejap  T___T  jadi boros salah!! jadi jimat pon salah!!! konfius hakak !!!!

Last2 akak buat dek je...hahaha...lantakkk situuu :p





Sebenaunye akak nak cite pasal ni, yg kat atas tu mukadimah je....hahahaha... lama gila dah akak dok mengidam benda ala ni....tapi tak bagitau dengan cik boss. Ada gak akak bagi hint dengan cik boss, tapi tu la cik boss ni jenis yg tak pikap bab2 camni....dia kalau akak nak apa2 kene cakap terus terang je dengan dia...contoh!!!  "bang nnti belikan karpet untuk ruang tamu bole tak? " dia kene kite cakap camtu...kalau benda tu dia mampu belikan, insha Allah dia akan beli.Dua minggu lepas akak pi jalan2 cari makan kat The Shore, alaaaa...mall baru kat stesen bas lama tu,belakang ocean (mall hantu) Tetiba mata akak macam nak terjojol tengok butik pandora...rase nak joget goyang vontot terus kat situ...tapi...akak tak buat la kang abis orng2 kat situ masuk spital sebab keracunan...kahkahkah...berpusing2 mata akak dik non dah mcm mata iguana pusing 360 darjah terus...hahahaha...tapi akak tak masuk pon butik tu just tengok2 dari jauh je....


Baru-baru ni pulak heboh dengan gelang emas bentuk cam pandora ni....sekali lagi akak meroyan dik non!!! kalau ada duit beli yg emas lagi berbaloi kot sebab kalau sesak2 bole gak jual balik...hahaha...tapi tu kalau yg berduit la kan tapi kalau yg dintis cam akak ni acaner tu? maklum la akak ko ni mane koje duk rumah je memerap dengan si mak enon tu.....berkenan sangat dengan bentuknye tapi "ai is malu nak mintak dengan cik boss" kahkahkah...jadi pendam je dalam lubuk hati yg paling dalam.


Baru2 ni dalam kate cik boss tetiba tanye ada nak beli ape2 yg akak suka tak? ya Allah terkejut akak tau....hahaha...kak long kat seat belakang pon dah happy2 sambil cuit2 akak suh cakap...dia memang tahu sebab tiap2 hari akak duk zikir kat dia menda yg sama...hahaha....sambil lelap mata akak jawab  "takde ape2 la bang cuma yg mcm Nah (kata nama ganti untuk akak) cakap la hari tu nak karpet kecik 2 keping,nnti kite pegi nilai cari ye." fuh!!! terkejut beruk kak long dengan bang ngah kat belakang...hahaha...beruk pon tak terkejut camtu ye...hahaha...tapi diorng tak berani menyampuk bila akak tengah berbual dengan cik boss....jangan main2 dengan puan petir ye  :p


Akak buat keputusan tu pon sebab malam sebelom tu mase berangan antara jage dan tido  akak terpikir...benda2 ni sume hanya kemahuan hati akak semata2 namun bukan keperluan, lain la pada mereka yg berkemampuan atau dalam erti kata lain 'banyak duit' bukan kata gelang je barang2 lain pon mereka mampu beli,maklum la rezeki masing2 akak sikit pon tak iri hati malahan akak tumpang seronok bila tengok diorng happy. Dari akak membazirkan duit cik boss dengan benda2 yg sekadar perhiasan semata2 ni, baik akak suh dia simpan dalam tabung pelajaran anak2 atau pon simpan kat tabung haji sana nun....TAPI  pada masa yg sama kalau ada kawan2 yg kaya dan terbaca ni dan korang tetiba bermurah hati nak hadiahkan gelang pada akak,akan akak terima dengan rela hati...kahkahkah...berangan je la ko linda oiiii!!!!




kemahuan atau keperluan yg mana pilihan anda???
bobbye....traaluluuuu




No comments:

Post a Comment