sila klik sini

Wednesday, 4 March 2015

AKU YG BUNTU SEMALAM (DALAM VERSI JIWA KACAU)

Assalamualaikum sume....

Hoiii!!! tajuk n3 akak tak agak2 ....kahkahkah....dah mcm filem melayu lelama pulok kan...mennti hari esok...sesejuk air mata ibu...langit tidak selalu cerah ..kikiki....sedih ok filem2 tu sume satu rumah teresak2 nangis dik non...hahaha....menghayati kekdahnye....bapak akak hanggin terus dia tutup tv bukak tape wrestling ko....pastu akak adik beradik sambung plak nangis kat dapo sebab tak dapat tengok cite melayu....  T_______T
Apa yg berlaku semalam??? takde ape yg benaunye, cuma semalam akak buntu sungguh2 ni...hajat dihati nak update blog tapi otak dengan tangan akak same je buntunye...memula akak pikir takpe la akak skodeng blog mengkome2 dulu...kenkonon kang aura menulis akan menyerap...tapi hampa dik non,bertambah buntu ada la....akak taip tajuk,pastu padam balik sebab cam tak kene je,taip lagi...padam balik...taip tajuk lain pulak...padam balik...last-last akak padam laptop terus...kikiki...puas hati aku. Pastu akak naik atas bukak tv, ntah sape2 ada record cite melayu tajuk 'cara2 mengundang hantu'  mcm menarik terus akak tengok...tapi sampai kesudah...ape pon akak tak faham dik non...terlalu banyak watak hantu dalam cite tu sampai akak konfuis nak takut ke nak gelak....  T________T




Semalam bukan mase menulis je akak buntu ye, mase nak memasak pon buntu gak...terkebil2 mata akak kat dapo tenun tempe....sambil tenun tempe tu akak kunyah biskut...kahkahkah...tetiba mcm ada mentol bercahaya muncul dik non...akak dapat idea nak masak sambal tempe camni....selalu bulan puase je akak kerap masak lauk ni,kiranye sambal tempe ni lauk penyelamat dikala tekak takde selera nak makan time2 sahur gitu. Gaul dengan nasik panas2 pon dah sedap ni dik non. Lepas masak sesaje la akak up gambo kat fesbuk, tak sangka rupa2 nye ramai la hai yg terkecur ailio tengok sambal tempe hakak ni...kikiki...ramai peminat rupenye....sori ye kawan2 takde niat pon nak buat hangpa2 sume keliur just suka2 ja nak share gambo....ada yg sampai mintak resepi lagi ko, malu akak sebab akak masak main campak2 je ni...tapi dah kawan mintak akak pon bagi je....ramai kot yg masak sambal tempe hari ni sebab terpengaruh dgn gambo akak semalam...harap2 berganda sedapnye lauk sambal tempe yg korang2 sume masak hari ye kawan2....ok la akak tepek la resepi kat sini mana tau ada orng tersesat tetiba tebaca blog akak ni dan secara tak sengaja dia suke bebenau makan sambal tempe camni tapi taktau nak masak...pasni bole la cuba2 masak ye....


resepi sambal tempe..

2 bungkus tempe ( yg empat segi beso tu)
3 biji kentang sederhana beso
1 genggam ikan bilis
1 genggam kacang tanah
2 sudu cili kering kisar
1 labu bawang besar (hiris)
2 ulas bawang putih (hiris)
sedikit garam,gula dan serbuk perasa
minyak utk mengoreng

cara-cara:
hiris sederhana nipis kentang dan tempe, gaul dgn sedikit garam dan digoreng.(goreng jangan terlalu garing nnti tak sedap sangat)
kacang dan ikan bilis pon digoreng garing. ketepikan.
tumis bawang sampai kekuningan dan masukkan cili,garam,gula dan bahan perasa. tumis sampai sambal garing kacau rata dan tutup api tunggu hingga sambal sejuk sedikit sebelom dimasukkan bahan2 yg telah digoreng tadi.kalau semua sampai sebati dan bole la dihidangkan.



kat rumah akak ni kalau sambal tempe camni, anak2 akak buat rata2 je....semalam gak selesai semangkuk beso dik non...kikiki


bobbye sume jumpe dilain n3 ye...in shaa Allah









4 comments:

  1. Buntu yg membuka selera kalau macam ni Linda
    Kakak suka ratah aje kalau macam ni - sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tiap2 hari kalau masak lama2 memang bole bikin buntu kak zakie....anak2 saya pon suka meratah kak abis kacang dalam sambal tu dikutipnye...hehe

      Delete
  2. yan suka makan sambal tempe dengan bubur nasi :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap gak tu yan makan dgn bubur panas2 tak sedar dah 2 mangkuk....kikiki

      Delete