sila klik sini

Saturday, 14 February 2015

IKAN BAKAR MUARA SUNGAI DUYUNG


Assalamualaikum sume....

Selamat berhujung minggu kawan2....akak baru settle kemas dapo sebab dari siang tadi dok terkejar2 dengan cik boss pegi servis kete memasing....lama benau cinonet itam akak tu tak di servis,maklum la jalannye tak jauh...rumah - sekolah  rumah - pasau....minyak pon 3 minggu sekali isi...hari ni dapo akak tutup,akak tapau KFC je tadi abis kan baucer terakhir dalam simpanan....jap lagi nak pegi pasau malam sungai udang pulak carik lauk utk minggu depan,esok bole wat pis wat lek kat rumah je takmo keluar memana....ok la kejadian dibawah ni terjadi malam semalam,tetiba cik boss ajak makan sini...bak kata perpatah rezeki jgn ditolak,musuh jangan dicari kekdahnye....jadi moh la kite ke muara sungai duyung.....bertolak lepas maghrib perjalan dari rumah akak dalam 45 minit je...




 Ni masa baru sampai,lepas pilih2 ikan sume dah takde keje nak buat berselfie la akak dengan kak long sambil tunggu hidangan sampai....mase ni kat restoren tu takde la penuh sgt lagi pon servis kat sini memang cepat dan teratur...mintak maaf banyak2 sebab nama kedai akak lupe plak tapi memang terkenal gak la restoren ni cuma kene masuk kedalam sikit,dari jalan besar memang tak bole nampak restoren ni....

 bila kite duduk je benda ni akan sampai dulu, pastu sekarang ni ada gak diorng kasi kacang goreng semangkuk buat kunyah2 sambil menunggu lauk siap....lama dah akak tak datang sini rasenye last bulan 3 tahun lepas...nasi lemak ni biase2 je pastu kecik comel je tapi sambal dia sedap gak la tak berminyak sgt....kuah kicap tu pon bole la kira sedap gak cuma tak bole lawan la kicap cicah kat pasar pilifina kk....

ni lauk yg pertama sampai....ok yg ni sangat sedappppp!!! sambal dia tu yg vavabom dik non...manis2 pedas pastu kupang sume masak serata.Akak kasi 5/5 bintang ;p



yg ni susah nak komen sebab memang dok gitu je la rase diakan....dah bako camtu je, tapi udang dia tu sedap la masih  fresh dan manis...


yg ni feberet cik boss, pandai dia goreng tak liat sotong ni tapi garing kat luar,,,yg ni pon akak kasi 5/5 bintang gak ;p


 ikan senangin ni beso jadi akak amik sekor je, sebelah akak suh masak sweet sour....terbaekkkk yg ni sambal dia pon sedapppp 5/5 bintang


 separuh lagi ikan tu akak suh bako sambal,pon sedap tapi sedap lagi masak sweet sour...yg ni akak kasi 4/5 bintang je

yg ni pulak satu peyesalan...kahkahkah...yg benaunye akak terkenang2 sotong bakar yg akak makan mase kat kota kinabalu tu....sedapnye lahaiiiii...kecur ailio kalau ingat2 balik, jadi akak amik la sekor semlm suh bakar,tetiba sotong tu sampai camni.....tak garing dan tawar hebe dik non...pastu yg part hujung2 tu mcm tak masak pon ada bila kunyah bau sotong tu kuat.....akak kasi 1/5 bintang je yg ni...


kikiki....pepandai je akak ni nak bagi bintang2 sume tu kan...saje suka2 dik non...banyak je lagi menu2 yg bole dipilih lain kali kot kalau ada rezeki sampai sini lagi akak try....sume kos kiteorng makan2 kat sini semlam termasuk 5 air dan sume lauk pauk kat atas ni dalam rm150 je.....ok la dah masuk maghrib akak mengundur dulu esok2 kalau panjang umur jumpe lagi ye.....


Bobbyeee traluluuuuu......

2 comments:

  1. banyak macam ni rm150 je..berbaloi lah kalau gitu....sotong nalar tu dah mcm sotong dicelur jer rupanya..:-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah syukur....memang murahkan santak perut akak anak beranak makan...kikikiki...masakan sume sedap2 kecuali sotong bako tu :)

      Delete