sila klik sini

Saturday, 21 February 2015

BALIK KAMPONG RAYE CINA

Assalamualaikum sume......


 Ape khabo sume? akak harap sume pon sehat sesaje....cuti panjang semperna raye cina kali ni sume pegi mana jew? akak anak beranak balik kampong pontian sana nun...kampong cik boss...awal bulan dua lagi dah rancang nak balik kampong mengalahkan nak jenjalan pi paris dik non...kahkahkah...cik bos orng paling happy,yelah kampong dia kan, pastu setiap kali lalu depan sekolah rendah dan menengah tempat dia belajar dulu kompom dia akan bagitau kat anak2 dia walau pon dah bagitau 800 juta kali sebelom tu....kahkahkah...muntah hijau kiteorng  T___T  akak pon happy je bila balik kompong lagi2 bila sume pon balik gak...best longok ramai2 ni.....

 Kiteorng gerak dari rumah pukul 10.30 pagi...padahal dah rancang nak gerak pukul 9 pagi kononnye....tetiba terjadi peristiwa seram2 kelaka plak...bior la jadi rahsia akak anak beranak je tak payah akak coret kat sini.....ni gambo mase dlm perjalanan nak balik kampong....happy je muka memasing, maklum la semua pon ada agenda tersembunyik sebenaunye....hakak je yg tak tau....tapi mase ni kiteorng tak terus balik pontian tapi kiteorng singgah ke masai kejap pegi melawat pusara ayah mertua akak yg genap sebulan meninggal kan kami....


Penuh kete kat highway mase ni...kiri kanan kete sesaje....bas pon bole tahan sume nak ikut lane kanan tembah lembab la kedua2 lorong....cik boss hanggin je mase ni...akak gak yg sabo sambil tido...kahkahkah....cuaca seperti biasa la panas berdenting


sampai2 je kat rumah mak mentua akak terus terjah dapo dik non...hahaha...mak mertua akak masak mcm2 dah serupa nak sambut raye pulak...nangis geng cina akak tengok gambo ni...kikiki...konfius diorng  sape punye raye ni sebab kiteorng pulak yg melebih2... :p  sedap sgt ni,feberet akak dari dulu dan kini...akak mase makan ni tak toleh kiri kanan hokey,cik boss pon ntah mana2...kahkahkah...tara guna punye menantu dah la tak tolong masak tetiba ko plak yg pelahap kan main lagikan :p :p :p



siap bersate bagai mak mentua akak ni tau....sayang la mak ketat2 camni...pastu mak bising2 pasal dia terlupe beli timun....akak cakap takpe mak lek2 je,siap akak bagi pepatah lagi ko kat mak mentua akak time tu .....'sudah dapat sate bertuah, timun tidak berguna lagi'....kahkahkah....sekali lagi menantu tara guna akak ni dik non...bukan nye nak pegi beli timun kat kedai yg sekankang monyet tu, ni ko siap bagi pepatah pulok...nasib mak mentua akak tak lempang muka akak....hahahaha



Ni lauk keesokkan nye...ni je yg akak sempat snap yg lain nan ado gambo padahal memacam je yg kiteorng masak,selain ni ada asam pedas ikan,ikan gelama goreng,pastu mak mentua akak buat urap kacang botol campor tauge...sedapnye akak rata2 je ....pastu makan reramai dgn keluarga adik beradik ipar akak ...bergegar dapo rumah mak mase tu....cucu sekor2 cam gengter asyik terpekik terlolong je keje diorng...lantak situ yg penting lepas makan sempat akak curik2 tido dik non...kikikiki


Ni gambo mase dah nak balik,pegi pekan pontian jap nak beli tempe pastu singgah snowgurt beli ni 2 mangkuk...huhuhu....sedapnye masam2, dua mangkuk camni baru 28 hengget je dik non,kalau kat tuttifrutti kompom lagi mahal kan dan lagi satu yg ni lagi sodap tau....byeee mak byeee pontian nnti bulan tiga jumpe lagi ye....



traluuluuuu.....

2 comments:

  1. Pontian di mana tu Linda? Kampung kakak hala ke Kukup tau.
    Mana tahu satu hari kita terjumpa hihi...
    Best makan kalau semuanya dah terhidang - tinggal ngap aje:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kampong mil kat pontian kecik kak...masuk kiri kat balai polis lama pontian kecik tu berdekatan dgn klinik rakyat....mak mertua saya memang camtu kalau kiteorng balik sebuk dia masak mcm2 syukur dia masih sehat....

      Delete