sila klik sini

Wednesday, 28 January 2015

PETUA MENGELAKKAN ANAK MAKAN MEE SEGERA


Assalamualaikum sume.....

Hari ni akak nak share cara atau pon petua utk mengelakkan anak2 kite makan mee segera dgn kerap....semua pon tahu keburukkan mee segera ni dan akak belom penah lagi dengar sesiapa pon  yg mengluarkan pendapat 'bahwasanye makan mee segera itu adalah bagos'....jadi sebagai seorng ibu yg mementingkan kesihatan anak2 akak telah cuba petua ni dan nampaknye memang menjadi....huhuhu



kemunculan pelbagai jenis mee segera dipasaran memang tak mungkin dapat dibendung....dgn plastik bermcm kaler  memang menarik perhatian sesiapa je....lagi2 dgn tagline  'cepat dimasak sedap dimakan'   sape yg tak tergoda?? sapeeee???  akak pon penah tergoda dik non  T___T  tapi tu duluuuuuu....


Tak payah nak berudang bagai,cukup dgn telur dan hirisan cili padi dah membuatkan mee segera nampak sungguh2 mengoda....dlm rumah akak ni paling gemar makan maggi ialah abg ngah,bukan akak tak marah or tegah tapi nampaknye leteran akak bagaikan mencurah air kedaun keladi je.... T__T puas akak marah tapi ada je alasan dia nak suh akak masakkan maggi utk dia,kalau sekali sekala takpe jugak tapi kalau dah kerap sgt hanggin gak hati akak ni.....lepas penat akak pikir tetiba akak dapat satu akal camne nak buat abg ngah kurangkan ketagihan dia terhadap maggi....meh akak bagitau camne.....


situasi kejadian: dikala remang senja

Abg ngah :    "ibu tak lapar ke? noan rase lapar la..." (mukadimah yg selalu abg ngah gunakan)

Akak        :   "kalau lapar pegi la makan nasik"     (saje buat tak layan sebab dah msk sgt dgn ayat tu)

abg ngah  :   "noan takde selera la nak makan nasik...makan lain bole tak?" (nampak2 dia dah pusing
                      cerita)
Akak       :   "kalau nak makan maggi memang tak la.."  (akak cuba bertegas)

Abg ngah : "alaaaa...bole la bu noan janji yg ni last"  (janji manis yg tak pernah ditepati)

Akak    : "ibu malas la nak masak kan, kamu pi masak sendiri !!! "

Abg ngah : "alaaaa...nnti mesti ayah tak kasi.. "  (cik boss memang tak kasi budak ni masak sebab dia takut umah tebako  :p  )

Akak    :  (buat2 bodoh je sambil bersenang lenang lepak2 depan tv tengok siri clean house)

lalu abg ngah pon turun senyap2 sebab nak gak masak maggi pujaan hati dia tu...tetiba dia terjerit2 kat dapo panggil akak.... "Ibu kenapa dalam tempat manggi ni kosong je? manggi dah abis ke bu?"

Akak  : "haah laaaa...stok manggi dah abis ibu lupe nak beliiii..."  Wohaaaa (tiru tagline hamka keretamayat)  :p  :p  :p

Tu la petua hebat yg akak guna pakai hingga kini....nampak nye sampai sekarang sukses. Tapi petua ni mesti la diguna pakai antara pasangan iaitu suami dan isteri....sebab kalau tetiba!!! sedih nak cerita tengok jelah gambo kat belah bawah ni T________T

                                                                       























somi kau pi beli maggi cup camni sampai 2 bantal dengan alasan takut umah tebako ape yg nak ko kate!!!!  WOHAAAAA  (tiru hamka kereta mayat lagi)  T_________T



ok la bobbyeee

No comments:

Post a Comment