sila klik sini

Tuesday, 27 January 2015

KIRAM VILLAGE WAR MEMORIAL DAN RUMAH TERBALIK

Assalamualaikum sume......

(n3 tertunggak dlm versi jiwa kacau :p)

Sebelom bace akak nak ingat kan dulu bahwasanye n3 ni terlalu byk gambar dan sedikit cerita sebab akak tak tau ape nak tulis bila tiga cerita digabungkan dlm satu n3, akak malas nak buat byk2 part, jadi n3 ni kira yg terakhir akak cerita pasal kota kinabalu sabah.Akak takut korang muntah hijau secara berjemaah kekdahnye....hahaha  (nampak sgt dah takde modalkan) kikikiki :p

Ni gambo akak mase di kiram village....betol la bagai dikata sesungguhnye kiram village ni cantik sgt2 suasananye, tapi bilik akak tatau sebab akak tak tido sini....bunga ada dimana2 akak jadi mabuk bunga sekejap kat sini....mabuk bunga takpekan klau mabuk todi tu lain cerita... :p


tu nampak bangunan putih kat belakang akak? tu la rocky mountain tempat kiteorng stay mase kat kundasang ni,dekat je dgn kiram village...jadi sesape yg tido situ bole dtg mkn kat cafe kiram ni sebab makanan kat sini halal....

izara share nasi lemak dgn kak long,abg ngah mkn roti canai,akak pulak mkan roti bakar kaya....cik boss akak bungkuskan roti telo 2 keping.Walau pon matahari bersinar garang tapi suhu kat sini tetap sejuk,sesekali angin berhembus tu terasa sampai ketulang....sejuk2 camni minum  teh tarik memang layannnnn....makanan takde la mahal sgt yg penting halal toyyiban :)


tengok izara sampai bagi thumb up mase kat kiram village ni...hahaha....sume dah kenyang mesti la happy sesaje kan..... akak pon happy walau tak dapat tido sini...dapat bekpes pon dah syukur


kiut la nama2 bilik kat sini...hihihi....sume name2 tu mengunakan nama buah dan sayur sayuran....lepas makan jalan2 kat kawasan ni sambil bergambo, cafe kat sini dibuka dari pagi sampai pukul 10 mlm setiap hari....walau pon kiteorng tak stay sini tapi staf diorng tak kisah pon kiteorng merayau2 sambil snap2 gambo...terbaekkkk!!!


izara pon minat bunga jugak mcm ibu dia...hehehe...gambar ni diambil sebelom izara ramas2 bunga kat sebelah dia tu...jahanam bunga tu, nasib tuan tanah  kedaung tak nampak nak oiii!!! kalau tak harus kene halau akak anak beranak..... T__T  Izara lepas tu buat dono je, muka tak besalah langsung cepat2 akak pegang tangan dia takut dia ramas bunga lain pulak... T__T



lepas bekpes laju2 chekout dan trus dtg sini....kene memanjat tangga sikit mase kat war memorial ni, tapi memang berbaloi2 sebab kat atas tu ada taman yg cantik sgt2.....bersih dan byk bunga gak. Kat sini byk gila kiteorng amik gamba, kalau bole sume tempat nak bergamba sebab sume sudut pon nampak cantik dan bersih....masuk sini kene baya rm 2 rasenye ke rm3 ntah lupe pulak...., pastu kalau dtg kundasang ni jgn lupe beli buah blueberi sebab murah dan segar2 ....bole akak telupe nak snap gambo buah tu mase tengah mkn2  :(   beso2 gak buah blueberi kat sana dan manis jugak :) 1 kotak dlm 350gm tu 15 hengget je... eh!!! tetiba cerita buah blueberi pulak kan dah lari topik :p




ni akak cilok gambo selfie cik boss dgn izara....hahahaha...kemain lagi dua beranak ni berselfie sesaje O___O

dlm gambo ni memula akak nak bergaya sambil tabik hormat...tetiba!!!...ape kejadahnye!!! aku nak bertabik hormat utk askar british dan australia ni baik akak tabik hormat utk askar2 kite yg berjuang demi kemerdekaan negara kite....cuma perasaan simpati tu ada la sikit pada 2,428 orng askar yg dijadikan tahanan oleh nipon dan dipaksa berjalan dari kundasang ke ranau dlm perjalan tu byk le diorng ni mati atas perbagai sebab.....ada beberapa orng je yg hidup tapi sori akak tak berapa nak ingat sebab sambil baca tangan akak sebuk pilih benih bunga taik ayam...kikiki

tepaling suka dgn lantai kat sini...nnti kalau ada rezeki nak buat camni la...tu pon kalau ada rezeki la kalau takde akak diam2 sudah ....hehehe

kat sini akak rase nak pitam bila cik boss secara tetibe suka sgt la berselfie....gaya takmo kalah dik non setiap sudut dia semangat berselfie...misteri sgt ni :p

tempat ni sunyi je mase kiteorng dtg tu...selain akak anak beranak ada 1 lagi keluarga je yg sama2 melawat tempat ni... jadi suasana jadi sedikit suram dan seram...hehehe




akhirnye ada gak gamba anak beranak dgn bantuan monopod ajaib kak long...kikiki..suka gamba ni sebab sume pon nampak sgt2 happy kecuali cik boss yg tetiba bermuka garang,,,..nape bang sakit perut ke???? hahahaha....larikkkkkk





sebelom balik sempat lagi bebudak ni mkn aiskrim kat sini dan akak ada beli benih pokok bunga taik ayam yg blom pon akak semai sampai la skng....ape punye pemalas la akak ni...hehehe...bobbye war memorial ada rzeki dan panjang umur kite jumpe lagi...


destinasi terakhir kiteorng hari tu melawat rumah terbalik...tiket masuk rm15 dewasa rm10 utk budak2 bawah 12 taun,baby cam izara free je...walau bayar mahal gamba kat dlm rumah langsung tak bole nak amik ye, kalau degil gak nnti diorng denda hokey....kat melaka skng dah ada gak umah terbalik siap bole pose2 amik gamba lagi xde pon kene denda bagai....jadi sila la dtg melawat melaka bandaraya bersejarah....kahkahkah...sempat akak pomot :p :p


tengok2 bertapa kuatnye cik boss hingga mampu mengangkat sebiji kete dgn selamba je....mungkin ini berkat hari2 dia makan quakeroat atas sebab nak menurun kan paras kolesterol tapi pada masa yg sama tetiba dia menjadi kuat laksana badang diknon.....bahahaha...matiiiii la akak kalau cik boss baca ni


mase ni panas terik, dlm baju dah lencun dgn peluh yg keluar bak air terjun kekdahnye....sungguh tak selesa tapi memandangkan ntah bila lagi bole sampai sini jadi akak pulun je sambil happy2 anak beranak

tak sangup bergamba kat sini sebab takut taik jatuh atas pale...hahaha...ni jamban kat luar rumah jadi bole amik gamba kat sini,cetengok izara tu kan main lagi dia pose siap sandar kat dinding jamban lagi ko....kikiki...dah beso dah anak ibu ni sume pon dah pandai budak tecik ni tapi paling tak tahan kalau dia asyik la nak berdokong walau pon ada je bawak stroller  T__+



ok la byeee....... alhamdulillah akhirnye abis gak n3 pasal sabah ni :)



No comments:

Post a Comment