sila klik sini

Friday, 2 January 2015

JOM BUAT SATE AYAM SENANG :)


Assalamualaikum  dan selamat tahun baru sume.... :)

lamanye tak mencoret disini maklum la cuti sekolah dah makin hampir ke penghujung, jadi banyak la koje yg perlu hakak dan cik boss selesaikan satu persatu. ofcoz la urusan sekolah bebudak 2 ketul tu...hahaha...naik taun depan ni kak long dah tingkatan lima.... T_T ... beso dah anak dara hakak...pastu abg ngah naik tingkatan satu...alhamdulillah...setelah berjaya mengejutkan hakak dan cik boss dgn keputusan cemerlang dlm upsr abg ngah tetap la takmo duduk asrama dia nak kesekolah biasa je...alhamdulillah sekali lagi sebab sonang la keje hakak nnti sebab skola dekat bebenau la dgn rumah....jadi abg ngah dapat duduk kelas satu rancangan khas di sekolah menengah seri tanjong. rasenye semua pon dah beli dan bayo jadi tunggu buka skola jelah, tu pon kerajaan tambah cuti seminggu lagi jadi dapat tarik nafas panjang skit....
ok la n3 kali ni xmo la cerita pasal sabah lagi padahal ada 3 cerita lagi yg tertunggak,hakak rase bosan sudah, jadi moh la kite cerita ringgan2 je kali ni hokey....minggu sudah cik boss bawak kiteorng pi jalan2 ke legoland jadi singgah sekali rumah mak mentua akak kat pontian sana ,menyelam sambil minum air gitu,..jalan2 sambil balik kampong katenye...jadi mase kat kampong tu mak mertua akak yg merangkap chef saodah ajak akak buat sate ayam....hohoiiii....sedap dan menjadi sate kiteorng mase tu. trus chef saodah ajak akak buka kedai sate dik non...kahkahkah...mak mentua dgn menantu same je perangai KUAT BERANGAN uolls....baru sekali dua buat sate terus nak buka kedai katenye....hahahaha...tapi memang sedap sate chef saodah ni hokey jgn main2 resepi ni berjaya dikorek oleh chef saodah  dari penjual sate terkenal di pontian ye....hahaha...jampi ape la mak mentua den bace sampai resepi rahsia pon berjaya di bongkarnye....caya la mak....resipi ni sgt2 sedap dan sgt2 senang nak buat uolls jadi pasni bole la cuba buat sate ayam sendiri kat rumah, memang puas hati dan berbaloi2 kate ko....




 ni rupa sate ayam yg hakak buat....saje buat beso2 makan 5 cucuk pon dah kenyang tahap tarik nafas pendek2 je...hahaha...ni je gambo yg akak sempat amik,pastu gelojoh makan tak pandang kiri kanan...buruk lantak sangat akak ni.... :p


ok ni akak kasi resepi utk sekilo ayam ye senang skit jadi kalau kau buat byk kau just gandakan saje bahan2 rempah tu nnti ok...

ayam part dada tu sekilo (basuh, potong kecil2 dan toskan)mcm akak mlm jumaat tu dah siap2 potong dan tos dan simpan siap2 dlm peti ais biasa je jgn kat tempat beku tu tapi pastikan peti ais korang kuat sejuknye kalau yg tahap gas pon tinggal sipi2 tu akak tak jamin kang takut busuk plak ayam korang nnti...3 batang serai 2 buku halia besar ibu jari dan 7 ulas bawang putih ditumbuk lumat bersama sedikit garam,pastu campurkan dlm ayam,masukkan 2 sudu serbuk ketumbar,2 sudu serbuk jintan manis, 2 sudu serbuk jintan putih, 1 sudu serbuk kunyit dan secawan gula halus (kalau nak letak lebih pon takpe ikut selera masing2 sebab sate manis2 skit pon sedap) gaul semua bahan tadi sebati dgn ayam.biarkan sejam.  (kalau bole jgn la dikisar serai,halia dan bawang putih lebih afdal kalau ditumbuk saje baru la rempah tu tak terlebih air jadi sate jadi lebih sedap sebab disaluti rempah )


 bila dah diperap sate tu sekurang2 nye sejam,bole la kite cucuk sate tu ikut saiz yg kite nak.mcm yg akak cucuk ni 4 ketul daging dgn seketul kulit ayam ditengah2 tu...nampak kecik pulak sebenarnye beso gak mcm saiz sate kajang gak la....hehehe...kalau buat sekilo tu dapat la dalam 60 cucuk..puas makan anak beranak...cucuk sampai abis pastu nnti ada baki2 rempah tu dlm mangkuk jgn dibuang ye amik dan lumurkan kat sate bior makin sebati rempah kat sate kite....sambil tunggu sate tu memerapkan diri beliau, akak buat kuah kacang simple2 utk dilawan kan dgn sate akak nnti.mlm sebelom tu kakak dah siap2 rebus ketupat segera jadi lengkap la hidangan akak hari tu dgn sate ayam,kuah kacang,nasi impit dan timun.... :)


 memandangkan sekarang ni musim hujan dan sume orng dalam rumah ni pon malas nak hidupkan arang jadi akak just bako sate akak guna cara camni....hohoiiii!!!! sgt sonang dan sedap bako camni...sumpah tak tipu dik non....sate yg dibako tak jadi kering atau over cook just nice katenye...penuh dapo akak anak beranak berebut2 nak bako sate sendiri...hahaha...lantak situ lagi senag keje akak camtu...nampak tak sate yg beso kat dlm kuali tu? tu sate kak long dia yg cucuk sendiri,monter sungguh la saiznye....hahaha....mcm tu mkn 3 cucuk pon dah kenyang...kikiki

bako2 trus makan...fuhhh!!! sedap pastu mcm nak runtuh dapo akak tau riuh dgn suara kiteorng anak beranak, xtvt keluarga yg sehat dan kuat katenye....hahahaha....senangkan nak buat sate benaunye, pasni bole la try buat dgn famili. nak buat sate daging pon bole je ikut resepi ni cuma sate daging kene perap lama skit sebab kalau sekejap sgt takut daging tu liat pulak bila dibakar.



ok la bobbyeee jumpe ni lain n3 hokey nnti akak cite pasal legoland dan pulai spring golf resort :)








No comments:

Post a Comment