sila klik sini

Monday, 26 January 2015

DIY SARANG BURUNG HIASAN ~ HOBI SUKA2

Assalamualaikum sume.....

N3 ringgan utk hari ni, hobi akak memang menghias rumah lagi2 kalau jiwa tengah kacau camni...hihihi...saje buat utk hilangkan stress....sejak minggu lepas  hati akak jadi tak sedap je...tak tau kenapa???  Takpe la kite lupekan hal tu.....buat ni senang je, sesenang A B C ketenye...hehehe....sape2 yg anak or adik nak kawen tu bole la buat sebagai hantaran ..., tapi akak tak buat hantaran pon sekadar hiasan aromaterapi atas meja makan je (meja mkn yg jarang2 digunakan melainkan ada tetamu ) sebab kalau akak buat utk mega makan dapo kompom segala jenis kuah dan tulang ikan pon melekat kat sangkar burung akak ni.....pastu amukan akan terjadi....hahahaha






mula2 kite kene ada ni...sangkar burung yg takde burung...kikiki...beli ni dah lama 3 bulan lepas kalau tak silap.Beli dgn harge rm39 ntah mahal ntah murah akak pon tatau mungkin tempat korang bole dapat murah lagi kot....


sangkar burung akak ni jenis yg takde pintu tapi bole angkat camni je...lagi senang akak nak deco2


bunga2 pilihan sendiri nak besar ke nak kecik ke terpulang...akak beli ni sebab tengah sale kat romantika cheng melaka skng ni.....masuk sini memang gila,kalau iman tak kuat bole jatuh muflis terus....nasib iman akak kuat tau... :p :p :p


murah sgt2 kan tengok tu yg kaler pink2 tu baru rm2.50 setangkai dan yg kaler kuning2 tu baru rm4.00 setangkai......nnti nak pegi lagi bawak mak akak dia pon sebuk nak beli bunga utk raye...kahkahkah....mak dgn anak same je perangai



 pastu kene ada gam pistol ni...pistol lain tak dibenarkan kang belobang2 plak sangkar burung ko akak taktau ye....mase pakai ni yg ada anak2 kecil tu sila la berhati2 sebab panas ok pistol ni kang kene kat tangan anak melecur pulak ada yg laki korng gam ko kat dinding rumah....hahahahaha

 memula potong2 bunga ikut ukuran yg kite mahu...memula akak gam daun2 kat tiang2 tu dulu pastu baru lekat kan bunga2 pulak....susun bunga ikut selera masing2 kalau nak same kaler bole nak selang kaler pon takde hal...
 tadaaaaa....dah siap pon,pastu besi bulat kat atas sangkar tu pon akak gam kan supaya jadi tegak camtu,cantik skit kalau tak abis bunga akak tu tepenyek ...tambah bunga kuning kecik2 tu

 lepas dah siap bahagian atas bole la kite lekat bunga kat tapak pulak....akak buat simple je just gam bunga disekeliling...memula gam daun dulu pastu baru gam bunga dan akhir2 tu selit2 kan je bunga halus2 tu utk tambah seri.....


tadaaaaa!!!! siap dah tak sampai sejam pon  akak membuatnye....suka sgt2 terus laju2 pasang lilin dlm tu,akak paling suka haruman teddy 's dream dari lovely lace.....nak tau camne bau dia sila pegi ke lovely lace dan tarik nafas panjang2...,camtu la bau rumah akak sebab memang akak mintak pewangi yg sama...kikiki..tak mahal sgt baru rm18 je tapi bau dia sedap sgt2 lembut dan lunak kekdahnye....hehehe...duduk dlm rumah pon bole fefiling cam kedai lovely lace yg cumil itu.....

pose bahagian atas pulak....simple je kan sebab memang akak takmo sarat2 sgt takut gak sebab nak guna lilin kat dlm tu kang ada plak disambar api lagi kes naya dik non.....hati2 ye jauh kan dari anak kecil jugak, tu pasal akak letak kat tangah meja makan ni sebab si izara tak bole nak capai....hehehehe

sambil menaib n3 ni  sesekali mata menjeling2 sangkar burung akak yg dah tak togel lagi ni....syukur sekurang2nye benda kecil2 camni pon bole buat hati akak bahagia jadi moh!! kite buat hias sangkar burung lagi pasni...hehehe



ok la bobbye jumpe dilain n3 ye akak nak masuk dapo dah nak masak utk keluarga tersayang..... :D

4 comments:

  1. Sangat kreatif sangat cantik... ingatkan sarang burung memang untuk burung... memula baca lagi lah... ingatkan sarang burung yg buat sup tu... hehehe

    salam kenal dan salam singgah

    ReplyDelete
  2. waalaikumslm dan tq sgt2 Najib Ariyan....kikiki....cam tertipu je pulak ye, ape2 pon terima kasih sudi singgah nnti akak singgah blog kamu pulak :)

    ReplyDelete
  3. Salam Sis... =)

    Kreatifnya sis ni.. comel je sangkar burung tu sis deco.. =) heee..
    Sis nak tanya bau lovely lace ni cukup tak untuk letak kt hall rumah? Saya cadang nak guna diffuser je... kalau boleh nak satu hall tu bau wangi je... lovely lace pekat tak bau dia, Sis? Or kena pakai lebih dr stu.. Minta pendapat Sis ye.. TQ =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam.....sori qayeshaalyssa akak terlepas pandang komen ni....bau teddy's dream ni lembut je dik tapi sgt best ...akak rasa kalau letak kat hall memang sesuai sangat...lagi pon jimat.....sekali guna just letak beberapa titik je.... : )

      Delete