sila klik sini

Wednesday, 17 December 2014

DREAMTEL ROCKY MOUNTAIN LE MERIDIEN


Assalamulaikum sume...

ok kali ni akak kongsi cerita penginapan di 3 hotel yg berbeza sepanjang akak n famili kat kota kinabalu sabah....urusan booking membooking hotel ni memang keje akak jadi segala riziko memang akak le kene memjawab,salah pilih hotel memang kene kutuk la dgn cik boss dan anak2...akak main boh je mase pilih2 hotel kat sabah ni, akak cuma tengok gamba bilik pastu berapa jarak antara hotel dengan tempat2 menarik yg kiteorang nak pegi dan yg last sekali mesti la akak pilih hotel yg cantik tapiiii murah...kahkahkah...dasar kedekut akak kau ni :p


malam pertama tu kiteorng tido kat dreamtel.Akak amik bilik deluxe triple ni...mase memula booking by phone tu harga bilik ni rm230nett semalam termasuk 3 sarapan pagi...akak amik 2 malam terus tapi selang sehari sebab malam kedua tu kiteorng lepak kundasangkan.Tapi mase sampai tu kiteorng check in tetiba kene bayar rm188 hengget je....hohoiiii...pelik bin ajaib...akak siap berkali2 tanye ni bilik triplekan....hahaha....kira rejeki la kan dapat jimat 40hengget....tapiiiiiiii



bila sampai je bilik tetiba akak sedih T_T bilik ni takde tingkap dik non....baru akak perasan mase booking tu memang akak mintak bilik yg bertingkap patut pon murah skit rupanya takde tingkap...terus akak kene kutuk dgn cik boss tapi seperti  biasa la akak mana nak layan kan asal ada katil ada jamban bersih akak syukur sgt2.....hahaha....nak tido je pon esok pagi2 dah cau ke kundasang jadi apa penting nye sebuah tingkap disitu???? :p



Ni bilik air kat dreamtel ada shower je akak suka sebab kalau ada bathtub nnti hidup ku tak keruan sebab izara asyik nak bekubang je kat dalam tu.Bilik air bersih dan suci bau pon ok wangi je...tapi cik boss tetap la cakap tak selesa sebab macam terkurung duk dlm tu dan yg lagi buat cik boss hanggin rupanye jauh nyeeeee lahaiii nak pegi ke pasar filipina...hahaha....empat jalan raya yg harus diseberangi ko....dengan hujan yg kejap lebat kejap benti trus cik boss kencel booking utk mlm ke2 kat situ...akak buat tak layan je lantak ko le  bang sebab ko yg nak membayo...hahaha...sebelom tu cik boss memang dah suh akak booking kat le meridien tapi akak xmo dengan alasan cam mahal je hotel tu padahal nak tido je,siang2 memang kiteorng merayap....tapi cik boss cakap akak ni kedekut yg benaunye....hahaha....eh!!! suka hati ai la nak kedekut ke hapa dan lagi satu ai bukan kedekut ye ai bejimat cermat hokey...hahahah :p :p :p



kat kundasang pulak lain ceritanye...hahahaha...blom ape2 akak dah ketawa dulu :) memula hotel yg akak tipon kat kundasang ni ofcoz la pine resort sebab popular kot resort ni dgn view yg amat la cantik berlatar belakang kan gunung kinabalu...tapiiii bole dah penuh dik non yg ada bilik beso je dgn harga rm400 lebih ++ pulak tu jadi memang akak tak jadi nak duk situ...pastu ada pulak kawan2 cik boss cakap nape tak duduk kiram village yg cantik kebaboom tu sebab dia tahu akak kan suka benau dengan bunga...dia dah penah duduk situ walau pon bilik biasa2 je tapi yg penting suasana sangat la cantik dan yg penting pemiliknye orang islam.Harus la akak terus telipon nak booking...memula dia cakap ada kosong bilik yg akak nak tu dgn kadar bayaran rm180 nett semlam...alhamdulillah selesai 1 keje akak pastu bila tengok gamba2 kat google  kiram village ni memang cantik sgt2 gumbira la hati akak ni....tetiba pihak kiram telipon ckp sori yg banaunye bilik yg akak nak tu dah ada orng lain booking....bole pulak gitu  tapi pihak kiram siap kasi akak no telipon hotel lain yg sebelah je dgn kiram katenye...so bole la tak dapat duduk kiram duduk dekat2 pon takpe la akak redho je mase tu..... T_____T  akak terus telipon rocky mountain (pihak kiram yg bagi no phone) dan dapat la booking bilik dgn kadar rm150 semalam tapi bilik dia biasa2 jelah yg penting ada pemanas air dlm toilet kalau tak jadi kambing la akak kat sana....pastu yg buat akak lagi hanggin bila dah siap bankin duit kat rocky mountain tu tetiba pihak kiram msg akak bagitau ada kesilapan yg banaunye bilik yg akak nak tu masih kosong.....permainan apakahhhh ini????......




ni la bilik yg kiteorng tido mase kat kundasang rocky mountain lodge...bilik dia biasa2 je ada dua katil tapi dalam gambo ni nampak satu je pulak...mase kiteorng baru sampai tu banyak gila abg2 motor besau lepak kat situ,siap bawak anak bini lagi tapi anak bini diorng naik kete la diorng je naik motor....kat sini la peristiwa tak best tapi kelakar itu terjadi dik non.... T_____T  mase baru sampai tu semua ok2 saje pastu cik boss mintak tuala extra dan mase diorng ketuk2 pintu nak antar tuala bole pulak pintu tu tersekat tak bole nak bukak....dari luar tak bole dari dlm pon tak bole....dah kenapa pulak pintu ni mase ni pulak la nak tersekat....dah jadi perhatian pulak bilik kiteorng mlm tu...kahkahkah...last2 lepas cuba mcm2 pon masih tersekat gak pintu bilik tu salah seorng abg motor tu nekad tendang je pintu bilik kiteorng tu....hahahaha....lepas dua kali tendang akhirnye terbukak gak tapi tombol tu pecah le.Nak tukar bilik lain sume pon penuh jadi nak tak nak terpakse gak tido situ malam tu nasib pintu tu ada engsel besi yg berantai tu...seriau hokey akak mlm tu lelap tak lelap je mata ni yg lain sedap belingkau tido.Pagi2 lagi dalam pukul 5 pagi akak dah bangun duduk kat balkoni sambil menggigil2 sejuk tengok matahari naik....




cantiknye bumi ciptaan Allah ni, mase tengok ni berapa byk kali akak sebut ya Allah cantiknye.. T_T
pagi kat kundasang tu lepas siap2 mandi kat bilik akak ajak anak2 sarapan kat kiram village...jalan kaki je sebab dekat sangat2 cik boss tak bole ikut sebab pintu tak dapat nak kunci dari luar,so dia tinggal kat bilik je jage beg baju semua....hahaha...kiram village ni memang cantik bagai dikata semua penjuru dipenuhi dengan pokok bunga sesaje...(nnti akak buat n3 khas pasal ni) dapat la akak bergambo kat situ sambil layan anak2 sarapan dan bungkus utk cik boss. Lepas lepak2 jap dlm bilik cik boss ajak blah sebab nak singgah kat war memorial yg tak sempat kiteorng singgah hari seblom tu....nasib segala kerosakan pihak hotel tak tuntut,akak tunggu gak kalau diorng mintak ganti rugi ke hapa memang amukkan la akak kat situ...hahaha...akak garang hokey

lepas dah menyingah war memorial kiteorng teruskan perjalanan ke kota kinabalu semula pastu singgah rumah terbalik dan last sekali singgah pegi makan lokan bakar kat jalan sulaman...dlm pukul 4 ptg gak la baru kiteorng check in kat hotel yg terakhir....hotel pilihan cik boss Le meridien....mase ni badan memang penat sangat2 sebab asyik la bejalan je keje akak  mase kat kundasang dengan kene mengendong si izara lagi jadi bole bayang la macam mana punye sakit badan akak mase ni...cadang nak pegi pasar malam kampong air malam tu lepas makan sebab nak carik tempat urut kaki tapi hampa dik non cik boss tak nak pegi sebab nak tengok bola kat tv malaysia vs vietnam mlm tu    T_____T   nangis lagi




besar gak la bilik yg cik boss booking ni dengan kadar bayaran rm380 ++ rase nye tanpa sarapan ye...harga tu akak tak pasti sgt tapi memang 3 ratus lebih la bersesuaian dengan saiz bilik dan kemudahan yg tersedia...akak ok je pasal bukan akak yg bayar pon so lantak situ...hahaha...kong ajau punye bini :p pastu yg geram tu cik boss asyik ulang ckp " besonye tingkap baru best tingkap beso camni".....buwekkkkk!!! akak buat donno je....hahaha...menganjing hakak le tuuuu....



nampak tak budak kecik tengah berselimut dlm gebo sebab penat baru lepas berkubang dalam bathtup....tak lama pastu dia pon tetido...yahoooooo...dapat rehatkan badan dan minda....hahahaha


toilet dia beso sgt2 dan cantik sgt2...hahaha...tapi dah beso sgt camtu akak nak ehem2 pon cam tak tenang jew....hahaha,,,ai is jakun...ni bilik ke jamban???? gamba bilik air ni je sempat amik sebelom anak2 akak musnahkan keindahan nye.....hahahaha


ni gamba akak mase baru sampai...di sebabkan dah tak tahan sgt nak shi2 dan takut tak sempat sampai bilik jadi akak pon cepat2 cari toilet kat lobby hotel...memula masuk tu seram pulakkkk!! sunyi je yg kak long pon bukan nye nak teman...kahkahkah...buruk perangai bila orng tua takut ni....tapi memang sunyi ok toilet tu wangi pulak tu...lepas selesai cepat2 keluar basuh tangan pastu tetiba...eh!!! ada cermin beso kat situ sempat hakak selfie sekeping walau pon konon nye seram2 gitu...nasib takde yg menumpang dlm gambo akak kat atas ni....hahaha...ok tak kelaka :p


yessssss!!! akhirnya abis gak akak tulis n3 ni selepas 4 kali sambung2 sebab otak buntu tak tahu camne nak karang ayat.....alhamdulillah siap gak walau pon ntah sape2 je yg baca blog akak ni dik non.... T____T



ok la bobbye

Thursday, 11 December 2014

DESA DAIRY FARM KUNDASANG SABAH

Assalamualaikum sume......

sambung lagi kisah akak anak beranak bejalan pi sabah tempohari....orng lain pi london pi korea akak takat pegi sabah je dik non...tapi dah bersyukur sgt, anak2 pon happy je yg penting togeder2 katenye......hehehe....akak memang gayat naik kapalterbang sampai cik boss sound "nnti kalau ada rezeki pegi mekah lagi lama naik kapalterbang tau " terkedu akak jap,jelah takan akak nak naik kapal laut cam orng dulu2  kan sebulan dik non berumah dlm kapal....hoiiii...terus akak dpt anak angkat duyung kekdahnyekan....hahahaha...ok2 xmo lari topik jom baca karangan mengarut akak.... :p

kiteorang ke kundasang ni pada hari kedua...pagi2 lagi lepas sarapan kat hotel abg juffri dah hantar kereta yg kiteorng sewa, hari pertama memang akak tak kasi cik boss sewa kete, jadi kene ambil teksi dari airport ke hotel kos teksi rm30 je, no tawar2 ye sebab harga tu dah ditetapkan...kiteorng sewa kete proton pesona dengan kadar bayaran rm320 utk dua hari...alhamdulillah kete tu ok je sepanjang perjalanan pergi dan balik dari kundasang .....perjalanan nak ke kundasang  takde la mencabar sgt tapi yg penting cantik sungguh la pemandangan kat sana, sepanjang2 jalan mulut asyik telopong je...buruk nau perangai...pastu sepanjang jalan tu banyaknye lahaiiii jumpe gereja mcm2 nama hokey...surau atau masjid memang langsung tak nampak lagi satu kalau jumpe gerai jual "sinalau bakas " jgn gatal2 nak benti mkn ye, tu gerai jual babi hutan salai dik non....nafas pon akak takut nak tarik dik non takut ada bau, padahal tingkap kete tutup je mase tu....kikiki...sgt kampong dot com la akak ni....



ni la kete proton pesona yg telah berjasa pada akak n famili...memula takut gak berdoa je dlm hati jgn la kete ni buat hal dalam perjalanan nnti. Maklum la kami bukan biasa dng tempat kat sini kan....alhamdulillah semua ok2 saja....syukur sekali lagi..... :)



 mase ni pukul 11.30 tenghari tapi siap berkabus2 kat luar tu...konfius akak tau...last2 try keluarkan tangan nak rase udara sejuk sgt ke? eh!! biasa je takde la sejuk sgt...anak2 sume cam pelik je, tetiba profesor linda bagi pandangan bernas...." ia terjadi bila molekul udara sejuk bertembung dgn molekul udara panas kat belah2 bawah ni jadi kabus pon terhasil dgn jayanya"  bernas katanya dik non...kahkahkah...kak long, abg ngah dgn cik boss buat dono je...nasib izara bagi sokongan moral skit.....tetiba terasa bijak je....kahkahkah
tengok berkabus2 sepanjang jalan memula ingat asap orng situ bakar sampah sekali tengok sebelah kiri yg part gaung2 tu penuh kabus camni.....melopong lagi kiteorng....hahaha






dah nak balik baru akak singah bergamba kat batu ni.Cik boss dlm kete malas nak turun, orng tua memang la camtu tak larat kekdahnye, nasib akak muda lagi...kahkahkah...mase ni dah terasa sejuk izara pon asyik ckp tejuk2....abis ko belagak sgt ibu nak pakaikan jaket ko takmo!!! Tak lama pon kat sini amik dua tiga keping gambo kiteorng pon zassss nyah dari situ....

takde can langsung nak bergamba berdua2an dgn cik boss, budak ni asyik nak menyelit je hanggin akak tau...kasi la mak ko ni fefiling nak begambo dgn apak ko ni nak oiii!!!


kak long dan monopod tak mungkin dapat dipisahkan....nasib ada monopod sakti ni, dpt begamba satu famili kalau tak mesti kurang seketul...kikiki...akak paling fail amik gamba pakai menatang ni siap anak2 gelakkan lagi, diorng ckp akak pegang mcm pegang galah nak kait buah...citttpodahhhh (sambil sentil2 lidah...hahahaha)

akhirnya dapat gak begamba dgn lembu hitam putih kat belakang tu....gemuk2 badan korng ye ape sedap bebenau ke rumput kat sini....kikiki....mekasih ye mintak halal sekali sebab susu ko kiteorng minum...kikiki

lepak sambil makan aiskrim susu campur pisang....sedap tak manis sangat izara kan main suka lagi, bekas aiskrim tu tak lepas ok....hahaha...akak rase skit2 je sebab perut dah kenyang baru lepas makan nasi lauk sup kat restoren hidayah (bole pecaya ke??) ...hahaha....kat sana mase ni takde la sejuk sgt tengok cik boss dgn izara tu rilek je pakai t shirt, kak long siap berpeluh2 dik non...kikiki


gamba ni kak long amik sebelom bergerak balik....cantik nya bumi ciptaan Allah ni syukur sgt2...kiteorng kira bertuah gak sebab sampai sini ngam2 pukul 3 petang sebab byk sangat persingahan...memula tu ingat nak ke spa ikan kat kampong luanti tapi mcm jauh bebenau pulak jadi dipertengahan jalan le ranau kiteorng pusing balik ke pekan kundasang sebab nak kejarkan waktu perahan susu lembu kat dairy farm ni....
cantikkan macam kat luar negara pulak....mase ni baru pukul 4 ptg tapi dah nampak macam dah pukul 6 ptg je...cuaca mendung  hujan rintik2 waktu ni tapi kiteorng redah je

hoiiii!!! hangin mak ko ni izara...baru nak fefiling amik gamba kulit album ko nak gak menyelit kan...dah la xmo letak nak dukong sesaje...semput mak ko ni nakkk...dah rupa kobau balau nafas mase ni lagi2 bila jalan berbukit...pitam akak!!!


kiteorng lepak2 sini sampai pukul 4.30 ptg je lepas tengok perahan susu lembu,bagi makan kambing,makan aiskrim dan minum susu segar akak n famili pon cha alif bot lew ape nak tunggu lagi......


pstttt!!! kat sini jalan dia agak mencabar kene naik bukit skit pastu jalan dia tak berturap byk batu2 beso ok...akak ngeri takut tayar kete koyak je pastu bau ehem2 lembu pon bole tahan kuat gak tapi takpe la dah ko gatal nak tengok lembukan tadah jelah lobang idung tu...lepas tu kiteorng trus menuju ke hotel yg akak dah siap2 boking dan kat situ la sesuatu yg tak best telah berlaku.....nak tau ape yg terjadi jumpe hakak n3 yg seterusnye....tungguuuuu :p







Sunday, 7 December 2014

LOKAN BAKAR DAN JELLY KELAPA JALAN SULAMAN KOTA KINABALU SABAH

Assalamualaikum sume.....


Jom akak sambung cerita makan2 mase akak kat sabah...(asyik makan je kan kiteorng ni.. :p) sebelom datang sini akak dah google siap2 ape yg best kat sabah, jadi akak dapat la serba sikit panduan tempat makan yg sedap2 dan dlm kategori harus cuba mcm ni...ni la kali pertama akak anak beranak makan lokan tau...menjakun kejap...hehehe...akak memula takut2 gak nak cuba jadi suh anak makan dulu bila diorng sume ckp sedap baru la akak terhegeh2 nak merasa dik non...sekali kau sedap rupanye mcm makan kepah yg selalu akak mkn dulu....gumbira la akak kan jadi pada sesapa yg nak pegi jenjalan ke kota kinabalu sabah harus cari lokan bakar dan jelly kelapa kat jalan sulaman ni, kalau sesat barat pon tak perlu bimbang ko tanye je penduduk kat sana diorng dgn senang hati pasti membantu....sume penduduk2 kat sana yg akak jumpe baik2 belaka



gerai2 menjual lokan ni banyak ye sepanjang jalan tu kiri kanan dia sesaje jadi pandai2 le pilih gerai mana yg korng berkenan, kiteorng main redah je masuk gerai ni memula mesti la pilih lokan dulu...mcm dlm gamba kat atas ni lokan yg bahagian bawah tu harge dia rm7 yg tengah rm10 dan yg atas sekali tu rm12 selonggok tu ada dlm 25 biji kot tak pasti pulak akak....rata2 sume gerai letak harga yg lebih kurang sama....ape lagi jom makan lokan bakar sodap ni.... :p


memula akak order dua longgok... amik yg rm7 dan rm10 dulu sebab ada yg ckp kalau lokan beso2 isi dia liat skit tu yg akak amik saiz yg kecik...disamping tu kiteorng mkn nasik goreng kampung gak, yelah mkn lokan je mana ckp uolls...hahaha



jelly kelapa pon harus la dicuba sebab lain dgn jelly kelapa kat semenanjung...kami amik sebiji je beso ok kelapa ni...harge jelly kelapa ni rm4 kalau yg dalam cawan tu rm2 je...lagi puas mkn yg dlm kelapa isi kelapa tu tebal puas kiteorng korek....


minuman pulak kiteorng amik kelapa sejuk 2 biji share 5 beranak...hazappp...nak menghabiskan nasib tak order sorang sebijik...kikiki..harga kelapa sejuk rm2...tengok tu kan main happy dapat minum air kelapa sejuk time panas2 camtu....heaven je rase


sekali ko tak cukup ok lokan yg akak order 2 loggok sebelom tu, sume pon makan beria2 kecuali izara...yg buat akak rase nak pitam tu bila cik boss pon makan dgn jayanya sebab dia selalu nya mana nak layan makan benda camni....akak terkelu dik non...order lagi selonggok kali ni order lokan yg beso pulak sebab nak gak rasekan, memang agak liat la tapi licin ok sedap punye pasal...lagi2 bila cicah dgn sos pedas2 masam tu...lelap2 mata akak kunyah isi lokan..hahaha


kelapa bakar pon popular kat sini tapi cik boss takut nak cuba...takut tak sedap uolls...hahaha...total kiteorng makan kat sini 3 longgok lokan bakar,4 pinggan nasi goreng, 1 biji jelly kelapa, 2 biji kelapa sejuk, 1 tin coke rm48 je...huhuhu...gembira hati akak sebab murah yg hamat dik non.
jadi jangan lupe tau try makan lokan bakar kat jalan sulaman ni ikut je tanda arah ke politeknik kota kinabalu kompom jumpe tempat makan best lagi murah ni....





ok la bobbye jumpe di n3 yg lain pulak kali ni akak cite kisah kat desa dairy farm kundasang pulak ok.....see u



Saturday, 6 December 2014

MAKANAN LAUT PASAR FILIPINA KOTA KINABALU SABAH

Assalamualaikum sume........


baru2 ni cik boss bawak akak jalan2 sabah, dah lama sebenaunye dia ajak akak pegi sabah,akak je yg mcm malas je ntah le kenapa pon tatau...cuti2 kali ni pon kiteorng rancang tetiba dlm masa yg singkat je, tapi  alhamdulillah semuanya berjalan lancar dan penuh dgn kenangan2 super duper best....



memula mari akak tepek muka tuan tanah kedaung kat sini dulu...hahaha...lama dah tak enterframe kat blog sendiri uolls...gamba selfie seblom keluar pegi pasar beli ikan tapi bedak tetap 2 kati akak tepek padahal nak pegi pasar je pon..kikiki...berbaju pink berseluar yengki dan berkasut selipar getah... :p 
kiteorng gerak hari khamis 28hb nov sampai 30hb bersamaan 4 hari 3 malam...nnti akak buat n3 khas tentang hotel yg kami duduk sebab ketiga2 mlm tersebut kami menginap di tiga hotel yg berbeza,jadi memang banyak la perbezaan, ada yg baik dan ada gak yg sedehhhh....

                                                                                                                                                        
akak n famili makan kat pasar filipina ni malam yg terakhir kiteorang kat sini sebab mlm petama tu hujan sesaja jadi kiteorng cari tempat mkn yg berhampiran dgn hotel  dan malam kedua pulak kiteorng bermlm kat kundasang,jadi malam terakhir ni macam mana pon kene makan kat sini jugak2 ....pasar filipina ni dibuka dari pukul 4 ptg hingga ke tengah malam rasenye...waktu pagi tapak yg sama digunakan peniaga pasar pagi yg menjual barang2 mcm kat pasar mlm ....

rumpai laut ni kak long yg nak sgt try, dlm tu ada bawang dan cili hiris, mcm ni harga dia sehengget je tapi sikit je kak long mkn sebab dia kata tekak tak bole terima, tapi kira ok la berani gak dia nak cuba bukan mcm akak sume pon takut...kikiki...sumber kolagen tu tapi akak lebih sanggup kulit berkedut dik non asal jgn pakse akak mkn benda ni...hehehe

akak pilih makananlaut yg belom di masak sebab kalau ikut dari bacaan pada kebanyakkan blog sebelom ni dikhuatiri nasib tak baik dapat ikan yg dah tak fresh... maksudnya ikan2 tu dah dipanaskan berulang2 kali jadi jgn amik risiko mari kite pilih yg blom di masak  in shaa Allah segar2 dik non....tengok kerang kat sana beso2 gedabak hokey, saje akak suh kak long pegang untuk melihat saiz sebenar kerang gergasi ni, tapi akak tak cuba pon sebab akak takut dik non beso bebenau, tak gamak akak nak makan takut liat isi dia...


ikan kurau ni kiteorng amik sebab izara tak suka makan segala udang ketam ni,dia hanya suka ikan sesaje...siap2 bagitau jgn msk pedas2 jadi memang byk la dia mkn ikan  mlm tu..."nak itan ibu"...kikiki...budak pelat mintak ikan :p



lobster ni kiteorng amik sekor je dgn harga 180 hengget sekilogram (xde la murah sgtkan) tapi yg ni x sampai pon sekilo dalam 800 gram je dan setelah proses tawar menawar kiteorng dapat 110 hengget siap  masak...ok la ek besar gak yg penting merasa gak lobster yg sering digembar gemburkan ituuu...


suami ku cik sotong ni akak amik sekor je sebab dia beso gedabak...cik boss dgn anak2 suka goreng tepung...ni pon x abis kiteorng makan tau siap bungkus bawak bilik ...kikiki...nasib tak amik 2 ekor maklum la akak ni petamak ...hahahaha
ni akak punye... sotong ni di bakar medium rare gitu...hahaha...amik 2 ekor je tak salah akak 7 hengget ok regenye tapi saiz sedang2 jelah...sedapnye makan dgn kuah asam limau...kecur ailio 



udang ni sederhana besar akak amik 8 ekor suh masak butter kering2 , sedap gak terutama tang kerak2 tu gaul dgn nasi panas..fuhhhh...layannnn...hahaha...yg ni pon tak abis mkn bungkus gak...kos kiteorng mkn2 mlm tu termasuk 4 pinggan nasi 6 air dan semua lauk pauk kat atas ni rm216 ...bole la takde la murah mana sebab kalau kat tempat akak mkn ikan bakar pon camtu gak la hargenye tapi takde la udang lobters bagai....




selama 4 hari kiteorng kat sabah ni hari2 pon mesti beli kepak or sayap bakar madu ni...sedap sgt2 lembut je ayam dia tapi yg paling win ofcoz la sayap bakar depan restoren hidayah kat kundasang....setiap kali beli paling sikit 10 ketul pastu diorang belah dua siap2 supaya senang nak makan cicah pulak dgn sambal kicap pedas....fuhhhhh....sendiri mau ingat...hahaha...10 ketul kepak rm14 je kepak ayam ni beso2 ok memang berbaloi2 (gambar sumber dari google)



tempat makan kat pasar filipina ni biasa2 je mcm warung2 tepi laut je meja kerusi di susun berderet2 yg membezakan diantara kedai2 kat situ alas meja yg berlainan kaler...mcm malm tu kiteorng mkn kat meja kaler biru kedai sebelah meja dia kaler merah....jadi sape yg tak biasa makan kat tempat2 camni mungkin tak selesa kot dgn suasana haruk piruk tempat ni maklum la peniaga sebuk menarik custemer katenye...akak anak beranak ok je xde masalah langsung lagi2 tengok pelancong mat/minah saleh mkn kan main pelahap lagi diorng tau kalah orng kite...hahahaha..(sempat akak sekodeng dik non) 





ok la bobbye jumpe akak dilain n3 ok 

Friday, 5 December 2014

PUFF SEGERA YG SENANG DAN SEDAP

Assalamualaikum sume......


ape khabar? harap2 sehat...mai sini nak cita skit...kalau orng lain dah lama buat lagu ni akak baru je tahu dik non...punya la ketinggalan zaman kan apa pon tak boleeeee...hahaha
baca dari blog dapur tanpa sempadan...baru la akak tau kulit puff ni ada jual yg segera uollsss...dah la murah 1 bungkus baru 4 hengget lebih je ada 10 keping kulit puff dalam tu...skodeng kat gamba bawah sekali.....senang banyak keje akak...memula keluarkan kulit puff ni dan biarkan dia lembut dlm suhu bilik pastu korang buat la inti kesukaan korang.....sardin,tuna,ayam atau daging sume pon bole ikut suka hati korang la nak sumbat ape dalam puff korang tu.....kali ni akak buat inti tuna mayonis,sedap tak pedas jadi bole dimakan seisi keluarga....:)





memula korang belah  dua sekeping kulit puff tu dan letak sesudu inti kat tengah2 kendian tindih dgn sekeping lagi, yg kat tepi2 tu korang just tekan dgn garpu je sekeliling puff tu dan buat garisan dgn pisau kat atas puff tersebut tapi jgn sampai dalam sgt tau nnti beliau cedera pulak....bahahaha....kendian sapu telur yg telah dipukul sedikit kat atas puff tadi utk kesan yg dramatik....dramatik la sgt kan...kikiki....bakar pada suhu 130 darjah sehingga puff tadi perang... dah masak le tu...keluar kan dari oven pastu sejukkan sebentar jgn korang  ngap trus kang melecur mulut tu jgn carikkk hakak ye..... :p


ni rupe puff yg dah masak,makan panas2 memang layan tapi ada skit kekurangan la bila makan puff camni...bersepah dik non....lagi si kecik tu makan sambil bejalan satu rumah ok berterabur kulit puff ni sakit dada akak ok .....(orng pemalas memang camtu)



ni sengaja akak buat kecik2 nak bagi izara teruja skit nak makan...kali ni sekeping kulit puff tu akak belah 4 jadi dapat la 2 ketul puff setelah di tindih camni....yg kecik2 ni comel kalau kite  buat mase majlis hari lahir pon bole mesti bebudak suka makan





ni puff dulang yg ke2 yg petama dah selamat, berebut2 anak2 akak makan, akak je yg makan sopan ok....buwekkkkk....teruja akak tengok  dah mcm yg beli kat kedai kan padahal senang bebenau nak buat puff ni tapi pakai yg segera la yg kene buat dari basic tu taun depan pon blom tentu lagi akak sangup buat.....


ni la rupa kulit puff tersebut jenama kawan, hari tu akak beli kat famili store, kat pasaraya beso2
mesti ada jual...pasni pegi cari pastu buat ye sebab sedap sgt pastu bole fefiling chef mcm hakak....kikikiki




ok la bobbyeeee


Thursday, 4 December 2014

PULAU PINANG DIHATIKU


Assalamualaikum sume......


bila akak pegi pulau pinang ni pon jangan ni tanya,sebab lama sudah kisah ni berlaku tapi baru sekng dapat nak up n3 bila dah ada laptop balik dik non...last akak jejak kaki di pulau pinang ni kalau tak silap umur akak 8 tahun,waktu tu aruah apak akak sehat lagi belom dapat kesan sakit kenser usus yg rupanya dah bersarang dalam badan aruah...happy je mase tu,akak ingat lagi waktu tu cuti raya cina kiteorng pergi naik van dengan keluarga dari singapure,mcm2 tempat kiteorang jalan last sekali sume ckp nak pegi bukit bendera...tapiiiii...kus semangat penuh ok orang beratur nak naik kabel car....bangsa cina pon ramai,ape diorang ni tak raya ke??? mak akak yg beria2 nak naik atas bukit tu,akak ikut je mana2 pon mak seret,dekat setengah jam beratur tetiba mak akak fedup ckp jom la balik ramai sangat manusia mcm tak bergerak je barisan panjang depan kiteorang mase tu....sebelom balik singah dulu makan laksa kat tepi tempat kabel car tu pastu apak akak ada belikan topi kaler pink utk akak,yg lagi kelaka tu ada ke anak buah akak pilih topi btol2 mcm yg tentera jepun pakai tu...kikiki...tak semengah perangai dah la mata dia memang sepet sebijik sejibon mcm jepun bila dia pakai....kenangan indah yg tak mungkin akak lupe kan selagi ada nyawa dikandung badan....







macam gini la bentuk topi yg anak buah akak pilih tapi kaler hijau...kikiki...begitu byk jenis topi lain topi jepun ni gak yg dia pilih......








dari rumah lagi seblom bertolak pagi tu akak dah tak sabar2 nak lalu kat sini....jambatan pulau pinang....skng ni dah ada jambatan ke2 kan,mesti lagi best dan havoc...hihihi...siap ada cerita seram pocong yg melompat lagi....huhuhu...seram mak nyahhhh....mase lalu sini sengaja akak suh cik boss bawak slow sebab akak nak menikmati suasana kat atas jambatan ni sambil2 mengimbau kenangan lama....cuaca masa tu masyaallah cantik sungguh....





tengok la langgit yg terbentang indah ni terasa kerdil kite di sisi Allah....mengkagum sgt



ni bergambar diatas bukit bendara,bukit yg mak akak tak berjaya naik 27 taun yg lalu, cantik sungguh pemandangan dari atas tu udara pon sejuk berangin,nampak kecil je pulau pinang dari sini...siap cik boss ckp "mcm kat hong kong je" chitttt mcm la dia penah pegi hong kong kan...bahahahaha




ambil gambar dengan burung rm10 hengget je dikenakan...nak bergambar dgn ular pon bole tapi siang2 cik boss dah lari dulu...hakak!!! tetiba je hilang tak dapat dikesan dik non....kahkahka




terjadi satu kenangan indah sewaktu kiteorng kat atas bukit bendara ni sebenarnya...al kisahnya sepatutnya kak long kene amik keputusan pmr tapi mak apaknye pegi bawak dia bejalan pulak jadi kiteorng tenguk keputusan secara dlm talian jelah, dari pukul sepuluh pagi akak dgn cik boss dah mula sms kenombor terbabit tapi haremmm tak dapat jawapan, lama kot kiteorng tunggu tengah posing2 amik gamba tetiba cik boss jerit "ana 8 A" kusssss  semangat terlopong jap kat situ kaki tangan sume sejuk....tetiba ada adegan peluk2 sambil nangis kat situ...hahahaha...famili akak memang kuat drama skit....eh!!! banyak sebenaunye...kahkahkah...fedulik hape akak kan yg penting mase tu bersyukur sgt2 dan happy sangat2 jugak....yeahhhhh yabedabeduuuuuu




salah satu kuil yg terkenal kat pulau pinang tapi kiteorng tak masuk pon just bergambar dari jauh dalam kete lagi..[kemain malas lagi akak dek non,ce tempat shopping2 mau melompat akak turun agaknye ek] kahkahkah

festime cuba makan sup urat lembu...huhuhu...sedap rupenye menyesal tak cuba dari dulu....,waktu ni kiteorng makan kat padang brown, byk lagi kedai makan kat situ tapi ramai umat manusia penuh sesaje jadi kiteorng tak dapat nak memilih sgt,mana nampak kosong akak pecut duduk cepat2 dik non...daya pecut akak masa tu kurang dari 0.12 saat ko....hahahaha


sape pegi pulau pinang tapi tak makan pesembur kira mcm tak lengkap le percutian ko jadi moh makan persembur ye dik non....sedap kuah dia manis2 pedas gituuuu..hakak suka sgt...[akak ni sume pon suka tolak batu dgn kayu je] tapi nasi kandar akak tak berapa suka tu yg langsung tak singgah mana2 kedai nasi kandar , sian cik boss sebab akak tak suka dia pon jadi malas nak mkn...
ini bekpes trbaik sepanjang akak kat sana, memang akak beria2 ajak cik boss cari.kedai ni terletak kat lorong kulit belakang stadium rase nye,sori tak berapa nak ingat tapi memang fames la kedai ni,sedap ok telur separuh msk camtu makan dgn rotibakar kenyang sampai petang perut akak....alhamdulillah dapat gak merasa roti bakar kat sini

ni pon antara hasil yg sempat akak kaut kat lorong kulit,selain ada kedai2 mkn kat situ gak ada pasar karat yg menjual barang2 terpakai dan antik...pilih punye pilih ni je hasil yg takde kecederaan kekal,lepas di basuh berkilat2 you...semua ni akak beli dgn harga rm35 je uolls...

antara yg sempat akak rembat mase kat sana mur2 je ni dik non 1 biji baru rm15 je tapi jangan tanye akak nama kedai sebab langsung tak teringat nak ambil gamba, mlm pulak tu jadi mahapkan la akak ye




lepas turun bukit bendara tu laju2 pegi seleberet kak long, makan2 je pastu apak dia trus beli hadia seperti yg telah dijanjikan [nfon xperia z] muka apak dia dgn akak jgn ckp la happy sgt2 ceria je


tetiba nampak kedai jual benda ni,harussss la akak singah beli tapi beli 5 ketul je sorng seketul kekdahnye...mahal bebenau benda ni tak madan dengan kecik kemetot....manis yg hamat tapi sedap gak la



kak long abng ngah dan izara....kat tempat bersejarah tepi laut ni....best sgt2 pulau pinang skng byk tempat2 yg bole kite lawati terutama jeruk pak ali yg kebabom sedap tu orng semput mcm hakak ni pon bole menikmatinya sebab kuahnya dari madu je...in shaa Allah panjang umur murah rezeki pasti hakak dan famili dtg ke pulau pinang lagi byk lagi tempat2 menarik yg belom sempat kami lawati.....





bobbye jumpe dilain n3

psttt!!! nnti akak buat n3 pasal kota kinabalu sabah pulak ye....