sila klik sini

Thursday, 4 December 2014

PULAU PINANG DIHATIKU


Assalamualaikum sume......


bila akak pegi pulau pinang ni pon jangan ni tanya,sebab lama sudah kisah ni berlaku tapi baru sekng dapat nak up n3 bila dah ada laptop balik dik non...last akak jejak kaki di pulau pinang ni kalau tak silap umur akak 8 tahun,waktu tu aruah apak akak sehat lagi belom dapat kesan sakit kenser usus yg rupanya dah bersarang dalam badan aruah...happy je mase tu,akak ingat lagi waktu tu cuti raya cina kiteorng pergi naik van dengan keluarga dari singapure,mcm2 tempat kiteorang jalan last sekali sume ckp nak pegi bukit bendera...tapiiiii...kus semangat penuh ok orang beratur nak naik kabel car....bangsa cina pon ramai,ape diorang ni tak raya ke??? mak akak yg beria2 nak naik atas bukit tu,akak ikut je mana2 pon mak seret,dekat setengah jam beratur tetiba mak akak fedup ckp jom la balik ramai sangat manusia mcm tak bergerak je barisan panjang depan kiteorang mase tu....sebelom balik singah dulu makan laksa kat tepi tempat kabel car tu pastu apak akak ada belikan topi kaler pink utk akak,yg lagi kelaka tu ada ke anak buah akak pilih topi btol2 mcm yg tentera jepun pakai tu...kikiki...tak semengah perangai dah la mata dia memang sepet sebijik sejibon mcm jepun bila dia pakai....kenangan indah yg tak mungkin akak lupe kan selagi ada nyawa dikandung badan....







macam gini la bentuk topi yg anak buah akak pilih tapi kaler hijau...kikiki...begitu byk jenis topi lain topi jepun ni gak yg dia pilih......








dari rumah lagi seblom bertolak pagi tu akak dah tak sabar2 nak lalu kat sini....jambatan pulau pinang....skng ni dah ada jambatan ke2 kan,mesti lagi best dan havoc...hihihi...siap ada cerita seram pocong yg melompat lagi....huhuhu...seram mak nyahhhh....mase lalu sini sengaja akak suh cik boss bawak slow sebab akak nak menikmati suasana kat atas jambatan ni sambil2 mengimbau kenangan lama....cuaca masa tu masyaallah cantik sungguh....





tengok la langgit yg terbentang indah ni terasa kerdil kite di sisi Allah....mengkagum sgt



ni bergambar diatas bukit bendara,bukit yg mak akak tak berjaya naik 27 taun yg lalu, cantik sungguh pemandangan dari atas tu udara pon sejuk berangin,nampak kecil je pulau pinang dari sini...siap cik boss ckp "mcm kat hong kong je" chitttt mcm la dia penah pegi hong kong kan...bahahahaha




ambil gambar dengan burung rm10 hengget je dikenakan...nak bergambar dgn ular pon bole tapi siang2 cik boss dah lari dulu...hakak!!! tetiba je hilang tak dapat dikesan dik non....kahkahka




terjadi satu kenangan indah sewaktu kiteorng kat atas bukit bendara ni sebenarnya...al kisahnya sepatutnya kak long kene amik keputusan pmr tapi mak apaknye pegi bawak dia bejalan pulak jadi kiteorng tenguk keputusan secara dlm talian jelah, dari pukul sepuluh pagi akak dgn cik boss dah mula sms kenombor terbabit tapi haremmm tak dapat jawapan, lama kot kiteorng tunggu tengah posing2 amik gamba tetiba cik boss jerit "ana 8 A" kusssss  semangat terlopong jap kat situ kaki tangan sume sejuk....tetiba ada adegan peluk2 sambil nangis kat situ...hahahaha...famili akak memang kuat drama skit....eh!!! banyak sebenaunye...kahkahkah...fedulik hape akak kan yg penting mase tu bersyukur sgt2 dan happy sangat2 jugak....yeahhhhh yabedabeduuuuuu




salah satu kuil yg terkenal kat pulau pinang tapi kiteorng tak masuk pon just bergambar dari jauh dalam kete lagi..[kemain malas lagi akak dek non,ce tempat shopping2 mau melompat akak turun agaknye ek] kahkahkah

festime cuba makan sup urat lembu...huhuhu...sedap rupenye menyesal tak cuba dari dulu....,waktu ni kiteorng makan kat padang brown, byk lagi kedai makan kat situ tapi ramai umat manusia penuh sesaje jadi kiteorng tak dapat nak memilih sgt,mana nampak kosong akak pecut duduk cepat2 dik non...daya pecut akak masa tu kurang dari 0.12 saat ko....hahahaha


sape pegi pulau pinang tapi tak makan pesembur kira mcm tak lengkap le percutian ko jadi moh makan persembur ye dik non....sedap kuah dia manis2 pedas gituuuu..hakak suka sgt...[akak ni sume pon suka tolak batu dgn kayu je] tapi nasi kandar akak tak berapa suka tu yg langsung tak singgah mana2 kedai nasi kandar , sian cik boss sebab akak tak suka dia pon jadi malas nak mkn...
ini bekpes trbaik sepanjang akak kat sana, memang akak beria2 ajak cik boss cari.kedai ni terletak kat lorong kulit belakang stadium rase nye,sori tak berapa nak ingat tapi memang fames la kedai ni,sedap ok telur separuh msk camtu makan dgn rotibakar kenyang sampai petang perut akak....alhamdulillah dapat gak merasa roti bakar kat sini

ni pon antara hasil yg sempat akak kaut kat lorong kulit,selain ada kedai2 mkn kat situ gak ada pasar karat yg menjual barang2 terpakai dan antik...pilih punye pilih ni je hasil yg takde kecederaan kekal,lepas di basuh berkilat2 you...semua ni akak beli dgn harga rm35 je uolls...

antara yg sempat akak rembat mase kat sana mur2 je ni dik non 1 biji baru rm15 je tapi jangan tanye akak nama kedai sebab langsung tak teringat nak ambil gamba, mlm pulak tu jadi mahapkan la akak ye




lepas turun bukit bendara tu laju2 pegi seleberet kak long, makan2 je pastu apak dia trus beli hadia seperti yg telah dijanjikan [nfon xperia z] muka apak dia dgn akak jgn ckp la happy sgt2 ceria je


tetiba nampak kedai jual benda ni,harussss la akak singah beli tapi beli 5 ketul je sorng seketul kekdahnye...mahal bebenau benda ni tak madan dengan kecik kemetot....manis yg hamat tapi sedap gak la



kak long abng ngah dan izara....kat tempat bersejarah tepi laut ni....best sgt2 pulau pinang skng byk tempat2 yg bole kite lawati terutama jeruk pak ali yg kebabom sedap tu orng semput mcm hakak ni pon bole menikmatinya sebab kuahnya dari madu je...in shaa Allah panjang umur murah rezeki pasti hakak dan famili dtg ke pulau pinang lagi byk lagi tempat2 menarik yg belom sempat kami lawati.....





bobbye jumpe dilain n3

psttt!!! nnti akak buat n3 pasal kota kinabalu sabah pulak ye....

No comments:

Post a Comment