sila klik sini

Saturday, 6 December 2014

MAKANAN LAUT PASAR FILIPINA KOTA KINABALU SABAH

Assalamualaikum sume........


baru2 ni cik boss bawak akak jalan2 sabah, dah lama sebenaunye dia ajak akak pegi sabah,akak je yg mcm malas je ntah le kenapa pon tatau...cuti2 kali ni pon kiteorng rancang tetiba dlm masa yg singkat je, tapi  alhamdulillah semuanya berjalan lancar dan penuh dgn kenangan2 super duper best....



memula mari akak tepek muka tuan tanah kedaung kat sini dulu...hahaha...lama dah tak enterframe kat blog sendiri uolls...gamba selfie seblom keluar pegi pasar beli ikan tapi bedak tetap 2 kati akak tepek padahal nak pegi pasar je pon..kikiki...berbaju pink berseluar yengki dan berkasut selipar getah... :p 
kiteorng gerak hari khamis 28hb nov sampai 30hb bersamaan 4 hari 3 malam...nnti akak buat n3 khas tentang hotel yg kami duduk sebab ketiga2 mlm tersebut kami menginap di tiga hotel yg berbeza,jadi memang banyak la perbezaan, ada yg baik dan ada gak yg sedehhhh....

                                                                                                                                                        
akak n famili makan kat pasar filipina ni malam yg terakhir kiteorang kat sini sebab mlm petama tu hujan sesaja jadi kiteorng cari tempat mkn yg berhampiran dgn hotel  dan malam kedua pulak kiteorng bermlm kat kundasang,jadi malam terakhir ni macam mana pon kene makan kat sini jugak2 ....pasar filipina ni dibuka dari pukul 4 ptg hingga ke tengah malam rasenye...waktu pagi tapak yg sama digunakan peniaga pasar pagi yg menjual barang2 mcm kat pasar mlm ....

rumpai laut ni kak long yg nak sgt try, dlm tu ada bawang dan cili hiris, mcm ni harga dia sehengget je tapi sikit je kak long mkn sebab dia kata tekak tak bole terima, tapi kira ok la berani gak dia nak cuba bukan mcm akak sume pon takut...kikiki...sumber kolagen tu tapi akak lebih sanggup kulit berkedut dik non asal jgn pakse akak mkn benda ni...hehehe

akak pilih makananlaut yg belom di masak sebab kalau ikut dari bacaan pada kebanyakkan blog sebelom ni dikhuatiri nasib tak baik dapat ikan yg dah tak fresh... maksudnya ikan2 tu dah dipanaskan berulang2 kali jadi jgn amik risiko mari kite pilih yg blom di masak  in shaa Allah segar2 dik non....tengok kerang kat sana beso2 gedabak hokey, saje akak suh kak long pegang untuk melihat saiz sebenar kerang gergasi ni, tapi akak tak cuba pon sebab akak takut dik non beso bebenau, tak gamak akak nak makan takut liat isi dia...


ikan kurau ni kiteorng amik sebab izara tak suka makan segala udang ketam ni,dia hanya suka ikan sesaje...siap2 bagitau jgn msk pedas2 jadi memang byk la dia mkn ikan  mlm tu..."nak itan ibu"...kikiki...budak pelat mintak ikan :p



lobster ni kiteorng amik sekor je dgn harga 180 hengget sekilogram (xde la murah sgtkan) tapi yg ni x sampai pon sekilo dalam 800 gram je dan setelah proses tawar menawar kiteorng dapat 110 hengget siap  masak...ok la ek besar gak yg penting merasa gak lobster yg sering digembar gemburkan ituuu...


suami ku cik sotong ni akak amik sekor je sebab dia beso gedabak...cik boss dgn anak2 suka goreng tepung...ni pon x abis kiteorng makan tau siap bungkus bawak bilik ...kikiki...nasib tak amik 2 ekor maklum la akak ni petamak ...hahahaha
ni akak punye... sotong ni di bakar medium rare gitu...hahaha...amik 2 ekor je tak salah akak 7 hengget ok regenye tapi saiz sedang2 jelah...sedapnye makan dgn kuah asam limau...kecur ailio 



udang ni sederhana besar akak amik 8 ekor suh masak butter kering2 , sedap gak terutama tang kerak2 tu gaul dgn nasi panas..fuhhhh...layannnn...hahaha...yg ni pon tak abis mkn bungkus gak...kos kiteorng mkn2 mlm tu termasuk 4 pinggan nasi 6 air dan semua lauk pauk kat atas ni rm216 ...bole la takde la murah mana sebab kalau kat tempat akak mkn ikan bakar pon camtu gak la hargenye tapi takde la udang lobters bagai....




selama 4 hari kiteorng kat sabah ni hari2 pon mesti beli kepak or sayap bakar madu ni...sedap sgt2 lembut je ayam dia tapi yg paling win ofcoz la sayap bakar depan restoren hidayah kat kundasang....setiap kali beli paling sikit 10 ketul pastu diorang belah dua siap2 supaya senang nak makan cicah pulak dgn sambal kicap pedas....fuhhhhh....sendiri mau ingat...hahaha...10 ketul kepak rm14 je kepak ayam ni beso2 ok memang berbaloi2 (gambar sumber dari google)



tempat makan kat pasar filipina ni biasa2 je mcm warung2 tepi laut je meja kerusi di susun berderet2 yg membezakan diantara kedai2 kat situ alas meja yg berlainan kaler...mcm malm tu kiteorng mkn kat meja kaler biru kedai sebelah meja dia kaler merah....jadi sape yg tak biasa makan kat tempat2 camni mungkin tak selesa kot dgn suasana haruk piruk tempat ni maklum la peniaga sebuk menarik custemer katenye...akak anak beranak ok je xde masalah langsung lagi2 tengok pelancong mat/minah saleh mkn kan main pelahap lagi diorng tau kalah orng kite...hahahaha..(sempat akak sekodeng dik non) 





ok la bobbye jumpe akak dilain n3 ok 

No comments:

Post a Comment