sila klik sini

Wednesday, 17 December 2014

DREAMTEL ROCKY MOUNTAIN LE MERIDIEN


Assalamulaikum sume...

ok kali ni akak kongsi cerita penginapan di 3 hotel yg berbeza sepanjang akak n famili kat kota kinabalu sabah....urusan booking membooking hotel ni memang keje akak jadi segala riziko memang akak le kene memjawab,salah pilih hotel memang kene kutuk la dgn cik boss dan anak2...akak main boh je mase pilih2 hotel kat sabah ni, akak cuma tengok gamba bilik pastu berapa jarak antara hotel dengan tempat2 menarik yg kiteorang nak pegi dan yg last sekali mesti la akak pilih hotel yg cantik tapiiii murah...kahkahkah...dasar kedekut akak kau ni :p


malam pertama tu kiteorng tido kat dreamtel.Akak amik bilik deluxe triple ni...mase memula booking by phone tu harga bilik ni rm230nett semalam termasuk 3 sarapan pagi...akak amik 2 malam terus tapi selang sehari sebab malam kedua tu kiteorng lepak kundasangkan.Tapi mase sampai tu kiteorng check in tetiba kene bayar rm188 hengget je....hohoiiii...pelik bin ajaib...akak siap berkali2 tanye ni bilik triplekan....hahaha....kira rejeki la kan dapat jimat 40hengget....tapiiiiiiii



bila sampai je bilik tetiba akak sedih T_T bilik ni takde tingkap dik non....baru akak perasan mase booking tu memang akak mintak bilik yg bertingkap patut pon murah skit rupanya takde tingkap...terus akak kene kutuk dgn cik boss tapi seperti  biasa la akak mana nak layan kan asal ada katil ada jamban bersih akak syukur sgt2.....hahaha....nak tido je pon esok pagi2 dah cau ke kundasang jadi apa penting nye sebuah tingkap disitu???? :p



Ni bilik air kat dreamtel ada shower je akak suka sebab kalau ada bathtub nnti hidup ku tak keruan sebab izara asyik nak bekubang je kat dalam tu.Bilik air bersih dan suci bau pon ok wangi je...tapi cik boss tetap la cakap tak selesa sebab macam terkurung duk dlm tu dan yg lagi buat cik boss hanggin rupanye jauh nyeeeee lahaiii nak pegi ke pasar filipina...hahaha....empat jalan raya yg harus diseberangi ko....dengan hujan yg kejap lebat kejap benti trus cik boss kencel booking utk mlm ke2 kat situ...akak buat tak layan je lantak ko le  bang sebab ko yg nak membayo...hahaha...sebelom tu cik boss memang dah suh akak booking kat le meridien tapi akak xmo dengan alasan cam mahal je hotel tu padahal nak tido je,siang2 memang kiteorng merayap....tapi cik boss cakap akak ni kedekut yg benaunye....hahaha....eh!!! suka hati ai la nak kedekut ke hapa dan lagi satu ai bukan kedekut ye ai bejimat cermat hokey...hahahah :p :p :p



kat kundasang pulak lain ceritanye...hahahaha...blom ape2 akak dah ketawa dulu :) memula hotel yg akak tipon kat kundasang ni ofcoz la pine resort sebab popular kot resort ni dgn view yg amat la cantik berlatar belakang kan gunung kinabalu...tapiiii bole dah penuh dik non yg ada bilik beso je dgn harga rm400 lebih ++ pulak tu jadi memang akak tak jadi nak duk situ...pastu ada pulak kawan2 cik boss cakap nape tak duduk kiram village yg cantik kebaboom tu sebab dia tahu akak kan suka benau dengan bunga...dia dah penah duduk situ walau pon bilik biasa2 je tapi yg penting suasana sangat la cantik dan yg penting pemiliknye orang islam.Harus la akak terus telipon nak booking...memula dia cakap ada kosong bilik yg akak nak tu dgn kadar bayaran rm180 nett semlam...alhamdulillah selesai 1 keje akak pastu bila tengok gamba2 kat google  kiram village ni memang cantik sgt2 gumbira la hati akak ni....tetiba pihak kiram telipon ckp sori yg banaunye bilik yg akak nak tu dah ada orng lain booking....bole pulak gitu  tapi pihak kiram siap kasi akak no telipon hotel lain yg sebelah je dgn kiram katenye...so bole la tak dapat duduk kiram duduk dekat2 pon takpe la akak redho je mase tu..... T_____T  akak terus telipon rocky mountain (pihak kiram yg bagi no phone) dan dapat la booking bilik dgn kadar rm150 semalam tapi bilik dia biasa2 jelah yg penting ada pemanas air dlm toilet kalau tak jadi kambing la akak kat sana....pastu yg buat akak lagi hanggin bila dah siap bankin duit kat rocky mountain tu tetiba pihak kiram msg akak bagitau ada kesilapan yg banaunye bilik yg akak nak tu masih kosong.....permainan apakahhhh ini????......




ni la bilik yg kiteorng tido mase kat kundasang rocky mountain lodge...bilik dia biasa2 je ada dua katil tapi dalam gambo ni nampak satu je pulak...mase kiteorng baru sampai tu banyak gila abg2 motor besau lepak kat situ,siap bawak anak bini lagi tapi anak bini diorng naik kete la diorng je naik motor....kat sini la peristiwa tak best tapi kelakar itu terjadi dik non.... T_____T  mase baru sampai tu semua ok2 saje pastu cik boss mintak tuala extra dan mase diorng ketuk2 pintu nak antar tuala bole pulak pintu tu tersekat tak bole nak bukak....dari luar tak bole dari dlm pon tak bole....dah kenapa pulak pintu ni mase ni pulak la nak tersekat....dah jadi perhatian pulak bilik kiteorng mlm tu...kahkahkah...last2 lepas cuba mcm2 pon masih tersekat gak pintu bilik tu salah seorng abg motor tu nekad tendang je pintu bilik kiteorng tu....hahahaha....lepas dua kali tendang akhirnye terbukak gak tapi tombol tu pecah le.Nak tukar bilik lain sume pon penuh jadi nak tak nak terpakse gak tido situ malam tu nasib pintu tu ada engsel besi yg berantai tu...seriau hokey akak mlm tu lelap tak lelap je mata ni yg lain sedap belingkau tido.Pagi2 lagi dalam pukul 5 pagi akak dah bangun duduk kat balkoni sambil menggigil2 sejuk tengok matahari naik....




cantiknye bumi ciptaan Allah ni, mase tengok ni berapa byk kali akak sebut ya Allah cantiknye.. T_T
pagi kat kundasang tu lepas siap2 mandi kat bilik akak ajak anak2 sarapan kat kiram village...jalan kaki je sebab dekat sangat2 cik boss tak bole ikut sebab pintu tak dapat nak kunci dari luar,so dia tinggal kat bilik je jage beg baju semua....hahaha...kiram village ni memang cantik bagai dikata semua penjuru dipenuhi dengan pokok bunga sesaje...(nnti akak buat n3 khas pasal ni) dapat la akak bergambo kat situ sambil layan anak2 sarapan dan bungkus utk cik boss. Lepas lepak2 jap dlm bilik cik boss ajak blah sebab nak singgah kat war memorial yg tak sempat kiteorng singgah hari seblom tu....nasib segala kerosakan pihak hotel tak tuntut,akak tunggu gak kalau diorng mintak ganti rugi ke hapa memang amukkan la akak kat situ...hahaha...akak garang hokey

lepas dah menyingah war memorial kiteorng teruskan perjalanan ke kota kinabalu semula pastu singgah rumah terbalik dan last sekali singgah pegi makan lokan bakar kat jalan sulaman...dlm pukul 4 ptg gak la baru kiteorng check in kat hotel yg terakhir....hotel pilihan cik boss Le meridien....mase ni badan memang penat sangat2 sebab asyik la bejalan je keje akak  mase kat kundasang dengan kene mengendong si izara lagi jadi bole bayang la macam mana punye sakit badan akak mase ni...cadang nak pegi pasar malam kampong air malam tu lepas makan sebab nak carik tempat urut kaki tapi hampa dik non cik boss tak nak pegi sebab nak tengok bola kat tv malaysia vs vietnam mlm tu    T_____T   nangis lagi




besar gak la bilik yg cik boss booking ni dengan kadar bayaran rm380 ++ rase nye tanpa sarapan ye...harga tu akak tak pasti sgt tapi memang 3 ratus lebih la bersesuaian dengan saiz bilik dan kemudahan yg tersedia...akak ok je pasal bukan akak yg bayar pon so lantak situ...hahaha...kong ajau punye bini :p pastu yg geram tu cik boss asyik ulang ckp " besonye tingkap baru best tingkap beso camni".....buwekkkkk!!! akak buat donno je....hahaha...menganjing hakak le tuuuu....



nampak tak budak kecik tengah berselimut dlm gebo sebab penat baru lepas berkubang dalam bathtup....tak lama pastu dia pon tetido...yahoooooo...dapat rehatkan badan dan minda....hahahaha


toilet dia beso sgt2 dan cantik sgt2...hahaha...tapi dah beso sgt camtu akak nak ehem2 pon cam tak tenang jew....hahaha,,,ai is jakun...ni bilik ke jamban???? gamba bilik air ni je sempat amik sebelom anak2 akak musnahkan keindahan nye.....hahahaha


ni gamba akak mase baru sampai...di sebabkan dah tak tahan sgt nak shi2 dan takut tak sempat sampai bilik jadi akak pon cepat2 cari toilet kat lobby hotel...memula masuk tu seram pulakkkk!! sunyi je yg kak long pon bukan nye nak teman...kahkahkah...buruk perangai bila orng tua takut ni....tapi memang sunyi ok toilet tu wangi pulak tu...lepas selesai cepat2 keluar basuh tangan pastu tetiba...eh!!! ada cermin beso kat situ sempat hakak selfie sekeping walau pon konon nye seram2 gitu...nasib takde yg menumpang dlm gambo akak kat atas ni....hahaha...ok tak kelaka :p


yessssss!!! akhirnya abis gak akak tulis n3 ni selepas 4 kali sambung2 sebab otak buntu tak tahu camne nak karang ayat.....alhamdulillah siap gak walau pon ntah sape2 je yg baca blog akak ni dik non.... T____T



ok la bobbye

No comments:

Post a Comment