sila klik sini

Thursday, 11 December 2014

DESA DAIRY FARM KUNDASANG SABAH

Assalamualaikum sume......

sambung lagi kisah akak anak beranak bejalan pi sabah tempohari....orng lain pi london pi korea akak takat pegi sabah je dik non...tapi dah bersyukur sgt, anak2 pon happy je yg penting togeder2 katenye......hehehe....akak memang gayat naik kapalterbang sampai cik boss sound "nnti kalau ada rezeki pegi mekah lagi lama naik kapalterbang tau " terkedu akak jap,jelah takan akak nak naik kapal laut cam orng dulu2  kan sebulan dik non berumah dlm kapal....hoiiii...terus akak dpt anak angkat duyung kekdahnyekan....hahahaha...ok2 xmo lari topik jom baca karangan mengarut akak.... :p

kiteorang ke kundasang ni pada hari kedua...pagi2 lagi lepas sarapan kat hotel abg juffri dah hantar kereta yg kiteorng sewa, hari pertama memang akak tak kasi cik boss sewa kete, jadi kene ambil teksi dari airport ke hotel kos teksi rm30 je, no tawar2 ye sebab harga tu dah ditetapkan...kiteorng sewa kete proton pesona dengan kadar bayaran rm320 utk dua hari...alhamdulillah kete tu ok je sepanjang perjalanan pergi dan balik dari kundasang .....perjalanan nak ke kundasang  takde la mencabar sgt tapi yg penting cantik sungguh la pemandangan kat sana, sepanjang2 jalan mulut asyik telopong je...buruk nau perangai...pastu sepanjang jalan tu banyaknye lahaiiii jumpe gereja mcm2 nama hokey...surau atau masjid memang langsung tak nampak lagi satu kalau jumpe gerai jual "sinalau bakas " jgn gatal2 nak benti mkn ye, tu gerai jual babi hutan salai dik non....nafas pon akak takut nak tarik dik non takut ada bau, padahal tingkap kete tutup je mase tu....kikiki...sgt kampong dot com la akak ni....



ni la kete proton pesona yg telah berjasa pada akak n famili...memula takut gak berdoa je dlm hati jgn la kete ni buat hal dalam perjalanan nnti. Maklum la kami bukan biasa dng tempat kat sini kan....alhamdulillah semua ok2 saja....syukur sekali lagi..... :)



 mase ni pukul 11.30 tenghari tapi siap berkabus2 kat luar tu...konfius akak tau...last2 try keluarkan tangan nak rase udara sejuk sgt ke? eh!! biasa je takde la sejuk sgt...anak2 sume cam pelik je, tetiba profesor linda bagi pandangan bernas...." ia terjadi bila molekul udara sejuk bertembung dgn molekul udara panas kat belah2 bawah ni jadi kabus pon terhasil dgn jayanya"  bernas katanya dik non...kahkahkah...kak long, abg ngah dgn cik boss buat dono je...nasib izara bagi sokongan moral skit.....tetiba terasa bijak je....kahkahkah
tengok berkabus2 sepanjang jalan memula ingat asap orng situ bakar sampah sekali tengok sebelah kiri yg part gaung2 tu penuh kabus camni.....melopong lagi kiteorng....hahaha






dah nak balik baru akak singah bergamba kat batu ni.Cik boss dlm kete malas nak turun, orng tua memang la camtu tak larat kekdahnye, nasib akak muda lagi...kahkahkah...mase ni dah terasa sejuk izara pon asyik ckp tejuk2....abis ko belagak sgt ibu nak pakaikan jaket ko takmo!!! Tak lama pon kat sini amik dua tiga keping gambo kiteorng pon zassss nyah dari situ....

takde can langsung nak bergamba berdua2an dgn cik boss, budak ni asyik nak menyelit je hanggin akak tau...kasi la mak ko ni fefiling nak begambo dgn apak ko ni nak oiii!!!


kak long dan monopod tak mungkin dapat dipisahkan....nasib ada monopod sakti ni, dpt begamba satu famili kalau tak mesti kurang seketul...kikiki...akak paling fail amik gamba pakai menatang ni siap anak2 gelakkan lagi, diorng ckp akak pegang mcm pegang galah nak kait buah...citttpodahhhh (sambil sentil2 lidah...hahahaha)

akhirnya dapat gak begamba dgn lembu hitam putih kat belakang tu....gemuk2 badan korng ye ape sedap bebenau ke rumput kat sini....kikiki....mekasih ye mintak halal sekali sebab susu ko kiteorng minum...kikiki

lepak sambil makan aiskrim susu campur pisang....sedap tak manis sangat izara kan main suka lagi, bekas aiskrim tu tak lepas ok....hahaha...akak rase skit2 je sebab perut dah kenyang baru lepas makan nasi lauk sup kat restoren hidayah (bole pecaya ke??) ...hahaha....kat sana mase ni takde la sejuk sgt tengok cik boss dgn izara tu rilek je pakai t shirt, kak long siap berpeluh2 dik non...kikiki


gamba ni kak long amik sebelom bergerak balik....cantik nya bumi ciptaan Allah ni syukur sgt2...kiteorng kira bertuah gak sebab sampai sini ngam2 pukul 3 petang sebab byk sangat persingahan...memula tu ingat nak ke spa ikan kat kampong luanti tapi mcm jauh bebenau pulak jadi dipertengahan jalan le ranau kiteorng pusing balik ke pekan kundasang sebab nak kejarkan waktu perahan susu lembu kat dairy farm ni....
cantikkan macam kat luar negara pulak....mase ni baru pukul 4 ptg tapi dah nampak macam dah pukul 6 ptg je...cuaca mendung  hujan rintik2 waktu ni tapi kiteorng redah je

hoiiii!!! hangin mak ko ni izara...baru nak fefiling amik gamba kulit album ko nak gak menyelit kan...dah la xmo letak nak dukong sesaje...semput mak ko ni nakkk...dah rupa kobau balau nafas mase ni lagi2 bila jalan berbukit...pitam akak!!!


kiteorng lepak2 sini sampai pukul 4.30 ptg je lepas tengok perahan susu lembu,bagi makan kambing,makan aiskrim dan minum susu segar akak n famili pon cha alif bot lew ape nak tunggu lagi......


pstttt!!! kat sini jalan dia agak mencabar kene naik bukit skit pastu jalan dia tak berturap byk batu2 beso ok...akak ngeri takut tayar kete koyak je pastu bau ehem2 lembu pon bole tahan kuat gak tapi takpe la dah ko gatal nak tengok lembukan tadah jelah lobang idung tu...lepas tu kiteorng trus menuju ke hotel yg akak dah siap2 boking dan kat situ la sesuatu yg tak best telah berlaku.....nak tau ape yg terjadi jumpe hakak n3 yg seterusnye....tungguuuuu :p







No comments:

Post a Comment