sila klik sini

Friday, 21 November 2014

TANAH AINA FARRAH SORAYA BENTONG PAHANG

Assalamualaikum sume.......

Bila akak pegi jangan tanye, yg penting akak dah penah sampai sini...hahaha...best wooo datang sini mase memula cik boss ckp nak pegi sini akak mcm...whatttt...lagi2 bila dengar bentong pahang lagi la akak cam...whatttt??? dan2 tu jugak akak google dik non,sekali keluar gambar air terjun harus la akak lompat bintangkan [sebab akak bulat akak hanya mampu tepuk tangan je yg benaunya] suka ni hati berbunga2 je tak sabar2 ni nak pegi padahal sebelom pegi sini kiteorng nak pegi pulau pinang dulu,tu nnti akak cite dilain n3 ek....kiteorng duduk sini 3 hari 2 mlm je, makan mandi sungai, makan lagi mandi sungai lagi tup2 dah sampai masa nak balik dah dik non.....sedih je masa nak balik tu, kalau ikut kata hati akak ni nak je aku peluk pokok belimbing [pokok tu penuh buah tau] sambil meraung....keji benau perangaikan.....buwekkkkk


                                                                    [cilok google]



memula baru sampai tu kiteorang cam pelik je tengok ada lori sebijik parking kat sini...rupa2nya kete tak bole masuk sampai dalam daaa...jadi lori ni didatangkan khas utk kiteorang...kahkahkah...merasa ko naik lori tapiiiii...akak terselamat kali ni sebab bawak babykan jadi akak dpt naik pikap....kikiki...anak2 akak dengan cik boss kene naik lori...hahaha...selamat melambung pada korang...hahahaha



yahuuuu!!! akak terselamat,siap buat peace lagi ko...kikiki...ko bayangkan naik pikap ni pon akak melambung2 tak henggat, ko rase camne kalau naik lori...hazapppp...tapi best pengalaman tu bukan senang2 dapat naik lori tau, jalan nak masuk tu kan main teruk lagi abg drebar tu ckp jalan tu laluan lori balak, patut pon hazap je rupa parasnye, jauh gak la masuk ke dalam hutan tu,cuak gak hati akak ni suspen pon ada..tapi makin dekat ke farrah soraya jalan jadi makin cantik tu tanda dah nak sampai le tu...yahooooo!!!!


mase baru sampai tu staff terus hulur tuala panas buat lap muka pastu kasi air pulak,waktu ni akak dah terdengar bunyi air terjun tapi buat lek2 dulu amik kunci siap2 trus pegi bilik.masa nak ke bilik tu kene lalu jambatan ni...huhuhu...tak sabaunye nak terjun sungai mesti sejuk bole mandi sampai kecut2 la pasni....mase ni dah terbayang basuh kain baju kat sini sambil kemban....bahahaha....tak dapek dik non tak dapek akak takut pihak resort saman akak nnti mencemar suasana katenye.....hahahaha



suka gamba ni...cik boss dengan izara tengah seberang jambatan nak pegi bekpes,setiap hari time nak pegi makan atau nak lepak tengok tv kiteorang kene seberang jambatan ni...tv memang tak di sediakan dalam bilik tapi ada tempat khas pihak resort sediakan utk menonton....line tipon kat sini pon kurang baik kene naik bukit sikit kat belah belakang kalau nak dapat line atau duduk kat bucu belah kanan mengadap sungai kat depan bilik pon bole dapat line...kihkihkih...gigih...


hutan dan sungai kat sini memang belum percemar diorng betul2 jage ecosistem kat sini supaya suasana semulajadi dpt dikekalkan....udara kat sini ofcoz la segar dan bersih nyamuk pon tak banyak dan yg lagi pelik sepanjangn akak kat sini sekor lalat pon takde ok...nadaaaa [takde dlm bahasa mexico ]

ini lah pemandangan di sekeliling kiteorng selama stay kat sini...hijau....kalau lama lagi duk dini kompom power spek mata akak bole turun dengan mendadak ni.....

pokok durian berada dimana2 siap ada buah pulak tu...ishhh...geram ok pokok yg di tinggi tapi tumbuh kat cerun jadi buah dia macam rendah je, hari2 akak skodeng buah ni tapi sampai akak nak balik haremmm x gugur...nyampah tau...ok nampak tak bumbung yg kaler hijau tu? tu la bilik yg kiteorng duduk pastu belakang yg macam atap daun tu pulak bumbumg tandas...ye kat sini sume tandas kat luar ye nan ado ko nak bilik yg sekali ada tandas, jadi sila kencing sebelom pukul 10 mlm...hahahaha

ni la pokok belimbing yg akak maksudkan lebat ok buah beliau, bukan sebatang je tau  tapi byk gak la lebih sepuluh pokok rase nye kat kawasan ni....muka akak tengah kontrol sebab kalau ikut bisikkan syaiton mase ni mau akak petik masuk guni...hahahah...astagfirullah....



ni pulak port basuh tangan,setiap kali nak makan kene basuh tangan kat sini...belom ape2 lagi tangan dah beku dik non sejuk gila air sungai ni....tapi best [dah mcm gandung plak akak pakai baju ni akak dah la bam2 pakai baju ni lagi nampak terlebih bam2] jangan tanye mana baju tu skng...hilang secara misteri....kahkahkah

                                                                   [sumber google]
kat sini la kiteorng makan empat kali setiap hari,walau pon bukan time makan mase tu air panas tetap disediakan disitu utk kite lepak sambil bancuh2 kopi atau teh,biskut2 pon memang sentiasa disediakan kat atas meja tu sepanjang hari,tapi kalau dah sampai 4 kali makan sehari mase bila pulak perut nak sempat lapaukan...kenyang je mata pon kuyu je...hhahaha...makanan kat sini sume sedap2 lagi makan sebelah sungaikan betambah2 sedapnye.....
     




setiap kali minum petang selain hidangan ringan tetamu akan dihidangakan dengan buah durian gak,makan la sebyk mana yg mampu sedap2 pulak tu durian ni maklum la baru jatuh dari pokok mesti la segar bugar, buah rambutan pon ada gak mase tu tapi buah2 ni ada pon bergantung pada musim la mcm kiteorng ni beruntung la datang sini time musim durian....rejeki....



akhirnya sampai la masa utk balik, time balik akak kene gak naik lori sebab pikap takde diguna pi amik tetamu yg baru sampai,sebelom gerak amik la gamba selfie dgn kak long,muka happy je kan sebenonye menangis dlm hati dik non rase taknak balik je time ni tau,best je duk kat sini tenang,segar,tak payah masak tapi dapat makan best2....hahahaha...motiffff sangat part yg tak payah masak tu....





sebelom gerak balik singgah pulak tanah aina azareena makan stimboat,gamba sori nan ado akak sebuk makan dik non buang mase je amik2 gamba ni...hahaaha



lepas makan jalan2 kat kawasan ni best gak la bersih je banyak pokok durian tapi panas sebab bukan tengah hutan pon, tengok akak jumpe durian gugur tapi kemetot je buah nye 100 biji makan pon belom tentu cukup....

sian izara kat sini baru kene gigit nyamuk padahal 3 hari duk dlm hutan sekor pon takde nyamuk...takpe la anak nyamuk tu nak kiss awak sekali sebelom kite lambai2 tangan kat diorng...



Lepas sebulan balik dari situ hati akak ni masih terindu2 sume yg ada kat situ [tak termasuk para pekerja lelaki ye] maksud akak suasana yg indah dan harmoni dalam hutan tu....tak caye pakat anak beranak try pegi bercuti2 kat sini....



ok la bobbyeee jumpe dilain n3 ye





No comments:

Post a Comment