sila klik sini

Wednesday, 11 January 2012

TUMIS ASAM TENGKERA ~~

Assalam dan salam 1 malaysia ...

pepagi lagi sy dah bersemangat masukkan n3 baru...mcm  tajuk yg sy tulis tu kalau kalian orng melaka mesti tahu jenis asam pedas yg gini kalau orng luar melaka ni mungkin pertama kali dengar kot, jgn tanye sy kenape name asam pedas ni camtu sebab sy pon memang 100% x tau tp sejak sy kecil tu la name yg selalu mak sy sogokkan pd sy bila dia masak asam pedas ni. kalau nak tau tengkera tu name kampong kat bandar melaka ni mungkin asam pedas ni dinamakan berdasar nama kampong tu kot. ciri2 yg ada waktu nak masak asam tumis asam tengkera ni lain sikit dari asam pedas biasa tau tp lebih senang nak masak sebab bahan2 dia yg simple the mimple...hahahahaha









ni sebenau nya juadah tenghari semlm baru hari ni dpt share kat sini 
tu la kuah tumis asam tengkera..... sy guna ikan serkut dan 2 keping ikan parang sy campur sekali hehehehe...pandaikan, goreng sawi,telur asin dan ikan terbubuk masam dari sarawak. 




2 comments:

  1. assalam..ehem rajinnya malinda masak..

    ReplyDelete
  2. waalaikumsalam mama...terima kasih jenguk2 blog sy yg serba kekurangan ni...rajin x rajin lew mama nnti cik abe
    balik kerjadgn anak2 balik sekolah nak mkn ape...huhuhuhu

    ReplyDelete