sila klik sini

Monday, 21 November 2011

ADAKAH ANAK ANDA SELAMAT ????

assalamualaikum.....
selamat bercuti kepada semua murid2 dan guru2 diseluruh malaysia  selepas hampir 10 bulan berhempas pulas dgn pelajaran akhir nya saat2 yg ditunggu telah tiba. selain merancang percutian yg menyeronokkan bersama keluarga anak2 anda juga pasti byk agenda dgn kawan2 mereka ,betul x??
ada yg merancang utk bermain bola ,memancing dan byk lagi xtvt yg boleh mereka lakukan sepanjang cuti sekolah berlangsung. TAPI ADAKAH ANAK KITA SELAMAT DILUAR SANA?????????
seperti yg kita tahu kadar jenayah culik amat tinggi sekarang jadi dengan membiarkan anak kita bermain diluar tanpa pengawasan amat lah MERBAHAYA .suspek dgn gelaran abang kucing yg pernah mengemparkan seluruh rakyat malaysia suatu mase dulu masih bebas dan x mustahil akan mengulangi jenayah yg same jika kita terleka .

antara mangsa2 penculikkan yg masih belum diketahui nasib mereka sehingga kini.kecuali nurin yg mayat nya telah ditemui tersumbat didlm beg dan didera dgn kejam. 
(ya Allah ya tuhan kami kau beri lah balasan setimpal kepada mereka2 yg melakukan perbuatan keji ini ya Allah)

sharlinie yg hilang ketika bermain dipadang permainan berhampiran dgn rumah nya.
sehingga kini nasib sharlinie masih belum diketahui.adakah sharlinie masih hidup??? semoga Allah sentiasa ada bersama nya....

byk kes penculikkan berlaku ketika kanak2 tanpa pengawasan orng yg lebih tua,penyenayah sentiasa mencari kesempatan ini jadi lindungi la anak anda sebaik yg munkin .

apa yg boleh kita lakukan bagi memastikan anak2 kita selamat??????
*jika kita ibu bapa yg berkerja adalah lebih baik kita menghantar anak2 kita ke kampung sekurang2 nya datuk dan nenek(jika masih sihat) dpt mengawasi keselamatan anak2 kita.
*beri arahan kepada kepada kakak atau abang yg lebih tua agar melarang adik2 nya dari bermain diluar dan terangkan pada mereka dengan tegas bahaya2 yg menanti jika mereka lalai dengan arahan anda.
*belikan anak anda bahan bacaan dan jika berkemampuan tidak salah kira nya anda menyediakan permainan video dirumah,walau sesetengah ibubapa x mengalakkan nya namun bagi sy ini salah satu langkah yg selamat dari anak sy berkeliaran diluar.
*ajar anak anda agar jgn cepat percaya kepada orng yg tidak dikenali nya.
*elakkan membawa anak ditempat2 yg sesak dgn orng ramai .
*mengunakan tali keselamatan seperti gambar diatas,walau nampak kejam namun cara ini dpt memastikan anak2 anda selamat disisi anda.

akhir kata mari  lah kita sama2 berdoa agar anak2 kita sentiasa dibawah lindungan yg esa....amin....


No comments:

Post a Comment